Vláda souhlasila se zákazem prodeje dalších psychoaktivních látek

Vláda na svém zasedání dne 12. června 2024 souhlasila se zákazem dalších sedmi psychoaktivních látek podobných HHC a THCP a z nich odvozených substancí. Na seznamu zakázaných návykových látek budou do konce roku. Po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Posoudit ho musí ještě Evropská komise, ministr Válek očekává, že EK rozhodne do 21. srpna.

 

„Byť byly sliby výrobců, že počkají na schválení zákona, tak se objevují další látky na trhu a je potřeba chránit děti. Jiný nástroj v současné době nemáme,“ řekl ministr.

První tři psychoaktivní látky vláda zakázala poté, co se objevily případy dětí, které byly hospitalizované po požití cukrovinek s jejich obsahem. „Prodejci výrobků s obsahem těchto látek již dopředu avizovali, že hodlají uvést na trh podobné psychoaktivní látky, které ještě na seznamu zařazeny nejsou,“ píše se v návrhu na změnu nařízení vlády, se kterou ministři souhlasili. Zákaz by tak měl nově platit u látek označených jako HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a estery nebo ethery z nich odvozené.

„Tím dojde k pokrytí poměrně velkého počtu nových látek s psychoaktivními účinky na lidský organismus,“ uvádí se dále v návrhu. Nové kanabinoidy prodejci podle MZd nabízejí také v podobě acetátů, které se užívají formou vapování. Při inhalaci těchto tekutých přípravků při vyšších teplotách, mohou vznikat takzvané keteny, které jsou zdraví nebezpečné.

Od 6. března jsou v ČR zakázané látky HHC, HHC-O a THCP, trestné je jejich držení i prodej, při velkém množství hrozí až osmileté vězení. Nařízení schválila i Evropská komise (EK), které bude muset být oznámen i nový předpis. Někteří odborníci před zákazem varovali, že se objeví nové podobné chemické sloučeniny.

Od příštího roku by měl začít předpis zavádějící novou kategorii psychomodulačních látek s regulovaných prodejem. Neměly by být dostupné mladším 18 let nebo na e-shopech. První dva roky budou substance na tomto seznamu dočasně, budou se posuzovat jejich účinky a škodlivost. Do té doby budou tyto látky zakázané. „Udělali jsme platnost jenom do konce roku, protože věříme, že nám ten zákon v Bruselu projde,“ řekl ministr Válek při příchodu na jednání vlády. V březnu při zákazu prvních tří látek počítal s tím, že zákon a jeho posouzení Evropskou komisí bude schválený rychleji a nebude potřeba další látky zakazovat.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP