Ke zvýšení počtu pěstounů má přispět novela, kterou schválila sněmovna

Ke zvýšení počtu pěstounů má přispět novela, kterou 31. května schválila sněmovna. Předloha zjednodušuje proces posuzování zájemců o pěstounství a upravuje podmínky pro organizace, které pěstounům pomáhají. Zvyšuje jim státní příspěvek. V případě podpory dlouhodobých pěstounů by měl vzrůst z nynějších 59 400 korun na rok na 66 000 korun, v případě přechodných pěstounů na 72 000 korun. O 18 000 korun navíc bude činit podle sněmovních úprav v případě, že dlouhodobý nebo přechodný pěstoun pečuje o tři a více dětí nebo alespoň o jedno dítě s těžším zdravotním postižením. Novelu dostane k posouzení Senát.

 

Novela souvisí s blížícím se rušením kojeneckých ústavů pro nejmenší děti. O tyto děti by se měli postarat pěstouni. Kojenecké ústavy fungují jako zdravotnická zařízení, nejmenších dětí v nich v posledních letech ubývalo, naopak přibývalo předškolních a školních dětí. Zařízení tak přestala plnit svůj původní účel, stojí v podkladech k novele. Ústavy se budou moci přeměnit a dál poskytovat zdravotní péči.

Pravidla se měla podle vládního návrhu upravit i pro klokánky a podobné dětské azylové domy tak, že nejmenší děti by v nich mohly pobývat nejvýš měsíc. Rychleji by se tak měla řešit situace v jejich vlastní rodině, nebo by se pro ně měli najít pěstouni. Sněmovna dobu pobytu prodloužila na návrh sociálního výboru tak, že zpravidla nemá přesáhnout dva měsíce.

„Kapacita pěstounů na přechodnou dobu nestačí v příštím roce pokrýt skutečný počet ohrožených a týraných dětí ve věku do tří let a hrozí, že v ‚nejlepším‘ případě tyto ohrožené děti zůstanou v toxickém prostředí svých rodin, kde budou vystaveny dalšímu týrání, zneužívání,“ stojí ve zdůvodnění pozměňovacího návrhu. Výjimka z ohraničené doby pobytu zůstane pro případy sourozeneckých skupin.

Sněmovna také upravila navrhovaný zákaz umisťování dětí do čtyř let věku do ústavních zařízení od ledna příštího roku. Zákaz má podle schváleného pozměňovacího návrhu sociálního výboru platit pro děti mladší sedmi let od ledna 2028. Týkat se má všech zařízení, od dětských domovů přes domovy pro osoby se zdravotním postižením po zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Novela upravuje i další záležitosti a vyrovnává svěřenectví a nezprostředkovanou pěstounskou péči, která zahrnuje zejména pěstouny z řad příbuzných dítěte. Jde o shodná práva a povinnosti včetně nároků na podporu a příspěvky. Změna má podle zdůvodnění zajistit lepší péči pro děti a podporu pro všechny náhradní pečovatele.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP