Ústavní soud odmítl stížnost Rusky, která se nedostala do Česka

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Rusky, kterou cizinecká policie loni v říjnu na ruzyňském letišti nepustila do Česka. Pětaosmdesátiletá žena mířila do Mariánských Lázní, kde se chtěla na doporučení lékaře věnovat rekonvalescenci. Vstup do země jí znemožnila opatření přijatá po ruské invazi na Ukrajinu, podle kterých jsou cesty Rusů do Česka za turistikou, kulturou nebo sportem potenciální hrozbou. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.

 

Žena přiletěla do Prahy z Londýna, kde žije 25 let. Ve stížnosti uvedla, že jako „stará nemocná žena“ sotva může představovat jakékoliv ohrožení. Situaci zároveň označila za tragikomickou, protože na Letišti Václava Havla sice ruští občané „narazí“, avšak přes pozemní hranici se z jiného státu EU dostanou do ČR bez obtíží. Ruska doplnila, že s invazí na Ukrajinu nesouhlasí, a sama je tak obětí války. Je prý postihována za to, že se kdysi narodila na území, kde už dlouho nežije.

ÚS připomněl, že neexistuje základní právo cizince vstupovat na území Česka. Odkázal také na vládní nařízení, které podmínky vstupu na území ČR upravuje, přičemž nestanovuje žádnou výjimku pro lázeňský pobyt či turistiku.

„Na tomto závěru nemohou nic změnit ani námitky stěžovatelky, že přes jiné hraniční přechody se občané Ruské federace mohou dostat na území ČR údajně bez jakýchkoliv omezení. Samotná okolnost, že exekutivní orgány nedokáží ve všech případech důsledně provádět příslušná rozhodnutí státu, totiž nemůže znamenat, že by tato rozhodnutí neplatila vůbec a stát je nesměl provádět ani ve fakticky omezeném rozsahu,“ stojí v usnesení soudu.

Pokud by ÚS takové argumentaci vyhověl, pak by prý například nedávalo smysl sankcionovat jen některé řidiče za rychlou jízdu. Z povahy věci je totiž podle soudu zřejmé, že žádný stát není schopen trestat všechny spáchané přestupky.

Vláda letos v únoru rozhodla, že ani nadále nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. Díky výjimkám mohou v Česku působit lidé z ruské a běloruské opozice či studenti.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP