Soudcovská unie podporuje vyšší platy u soudů, ministerstvo slibuje další růst

Soudcovská unie podpoří případnou stávku administrativních pracovníků justice kvůli nízkým platům. Uvedla to 18. dubna v tiskové zprávě. Upozornila na kolaps na některých soudech zapříčiněný odchodem zaměstnanců. Ministerstvo spravedlnosti reagovalo vyjádřením, že za současné vlády se zvýšily platy zaměstnanců soudů a že růst bude pokračovat.

 

„Soudcovská unie se ztotožňuje s oprávněnými platovými požadavky administrativních pracovníků justice a upozorňuje na kolaps na některých soudech v důsledku odchodu zaměstnanců,“ napsalo stavovské sdružení soudců. „Zároveň vyjadřuje plné pochopení pro jejich snahu o důstojné ohodnocení práce a podporuje všechny legitimní prostředky k dosažení tohoto cíle, včetně případné stávky,“ doplnila unie.

„Současné vedení Ministerstva spravedlnosti se zasazuje o odpovídající ohodnocení zaměstnanců soudů. Z přehledu vývoje platů zaměstnanců soudů za působení současné vlády je patrné, že již došlo k jejich navýšení a tento trend bude i nadále pokračovat,“ reagoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů činil v roce 2021 podle úřadu 32 800 korun. V roce 2022 vzrostl na 34 806 Kč a loni na 36 916 Kč. Průměrná mzda v Česku loni podle statistiků dosáhla 43 341 korun.

Představitelé soudů poukazují na nízké platové ohodnocení svých pracovníků – tedy nikoliv soudců, ale například zapisovatelek či pracovníků IT – dlouhodobě. Poukazují na to, že pokud se situace nezmění, řadu soudů by mohlo postihnout citelné omezení činnosti. Loni u ministerstva financí vyjednali peníze na navýšení platů, zaměstnanci soudů dostali přidáno v průměru 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně. Součástí dohody je to, že platy budou nadále růst a v roce 2025 dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek.

Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk k tomu tehdy uvedl, že dorovnání by mohlo omezit časté odchody zaměstnanců za lepšími platy a zabránit případným stávkám nebo žalobám. Dohodu nicméně označil za kompromis, podle jeho názoru by pracovníci v justici měli dostat víc.

Na ministra spravedlnosti Pavla Blažka se nedávno obrátili zaměstnanci Obvodního soudu pro Prahu 6 dopisem, který má ČTK k dispozici. Uvedli, že navýšení platů reálně vedlo k tomu, že přestali dostávat odměny v polovině a na konci roku. „Dříve vyplácené odměny pro mnohé z nás představovaly nikoli úsporu na dovolenou, ale například pokrytí pravidelných ročních výdajů, jakým může být i obyčejný roční kupon na hromadnou dopravu,“ podotkli. Tabulkové platy jsou podle autorů dopisu naprosto demotivační pro případný nástup mladých zaměstnanců i pro stávající pracovníky.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP