K prevenci domácího násilí byly proškoleny stovky policistů a učitelů

Úřad vlády proškolil několik stovek policistů, úředníků a učitelů v prevenci domácího násilí. Zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková 9. dubna na tiskové konferenci k dokončení čtyřletého projektu uvedla, že jako obrovský problém vnímá nedostupnost soudně nařizovaných nápravných programů pro násilníky. Připomněla, že dopady sexuálního násilí stojí český stát 14,5 miliardy korun ročně.

 

Domácí a sexuální násilí ze strany partnera zažije za svůj život třetina žen a každý desátý muž. Zmocněnkyně zmínila, že domácí násilí často vede k dalším patologiím. I proto je podle ní jeho prevence smysluplná. Projekt, na němž úřad vlády spolupracoval s Norskem, zahrnoval workshopy pro 250 policistů k problematice domácího a sexualizovaného násilí, školení pro pedagogické pracovníky, workshopy pro více než 8000 žáků či sestavení metodických příruček pro úřady a školy.

Klára Šimáčková Laurenčíková upozornila, že programy, jejichž absolvování mohou domácím násilníkům nařizovat soudy, jsou dostupné jen v několika větších městech. Soudy je tak pachatelům často reálně ukládat nemohou. „Řešením je posílit finanční podporu dostupnosti těchto programů. Potřebujeme to změnit zásadně a rychle, jenom tak budeme schopni předejít některým situacím,“ zdůraznila. Poukázala při tom na nedávný případ desetileté dívky, která vyrůstala v rodině zasažené domácím násilím a oběsila se – sousedé sice na rodinu upozorňovali, ale úřady problém včas nevyhodnotily.

Zmocněnkyně také jedná s ministerstvem školství o revizi školské prevence. Chtěla by ji doplnit o jakýsi základní pilíř, který by u dětí rozvíjel mimo jiné socioemoční dovednosti. Na tuto obecnou prevenci by poté navazovaly specifická prevence šikany, kyberšikany nebo právě domácího násilí.

Policie má k řešení domácího násilí plošný systém specialistů. „Pravidelné vzdělávání pro policisty je v této oblasti velmi důležité, aby mohli lépe a kvalifikovaněji pracovat jak s oběťmi, tak i s agresory,“ uvedla dnes Martina Petrovičová z policejního prezidia. Na projektu úřadu vlády ocenila, že školení se formou workshopů a rozebírání konkrétních případů zaměřilo na vedoucí obvodních a místních oddělení, kde se domácí násilí řeší velmi často.

Problematice domácího násilí se věnuje i zákon, který nyní projednává Legislativní rada vlády. Návrh prodlužuje dobu vykázání násilníka ze společné domácnosti z 10 na 14 dní a ukládá policii povinnost zabavit vykazovanému násilníkovi zbraň. Zavádí také jednotnou definici domácího a vztahového násilí. „Věříme, že přispějeme k tomu, že na identické situace nebude napříč republikou nahlíženo různě,“ řekla Klára Šimáčková Laurenčíková. Návrh zákona by podle ní mohl v nejbližších týdnech zamířit na projednání vládou.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP