EK Maďarsku: zákon na ochranu národní suverenity porušuje právo

Evropská komise sdělila Maďarsku, že jeho zákon na ochranu národní suverenity, který parlament schválil loni v prosinci a který je podle vládní strany Fidesz nezbytný k ochraně před zahraničními politickými zásahy, porušuje právo EU. Komise to dne 7. února 2024 uvedla ve svém prohlášení.

 

Evropská komise informovala, že poslala Maďarsku „formální výzvu“ s tím, že následně může zahájit řízení pro porušení práva. Podle komise zákon porušuje demokratické hodnoty a základní práva.

Na základě maďarského zákona vznikne úřad, který má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na politiku. Odpůrci vlády premiéra Viktora Orbána se již dříve nechali slyšet, že jde o další opatření proti kritikům Orbánovy vlády.

Rozhodnutí zaslat Maďarsku formální výzvu kvůli porušení práva EU následuje „po důkladném posouzení nového zákona na ochranu národní suverenity“, uvedla EK ve svém prohlášení. Zákon zřizuje úřad, který je pověřený vyšetřováním konkrétních činností v zájmu jiného státu nebo cizího orgánu, organizace či osoby, které by mohly narušit suverenitu Maďarska. Má se zabývat rovněž organizacemi, jejichž aktivity s využitím zahraničních financí mohou ovlivnit výsledek voleb nebo vůli voličů, popisuje Evropská komise.

Evropská komise se domnívá, že „maďarské právní předpisy porušují několik ustanovení primárního a sekundárního práva EU, mimo jiné demokratické hodnoty unie, princip demokracie a volebního práva občanů EU, několik základních práv zakotvených v Listině základních práv EU, jako je právo na respektování soukromého a rodinného života, právo na ochranu osobních údajů, svoboda projevu a informací, svoboda sdružování či právo na spravedlivý proces“. Maďarsko má nyní dva měsíce na to, aby na výzvu EK odpovědělo.

V preambuli maďarského zákona se mimo jiné píše, že nezákonné útoky na maďarskou suverenitu jsou stále častější a zahraniční subjekty se snaží získat v Maďarsku vliv a prosazovat své vlastní zájmy proti zájmům maďarským. Předpis uvádí, že levicová opozice, tedy Orbánovi rivalové, před loňskými parlamentními volbami získala dary v hodnotě milionů dolarů. Zákon také uvádí, že pokud by politická uskupení závislá na penězích ze zahraničí nastoupila k moci, „poškodilo by to maďarskou suverenitu a představovalo by to nebezpečí pro národní bezpečnost“.

Předseda parlamentního klubu Fideszu Máté Kocsis k tomu již dříve uvedl, že nový zákon překazí jakékoliv volební podvody a stanoví trest až tři roky vězení pro každého, kdo v kampani použije peníze ze zahraničí.

 

Zdroj: ČTK, EK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP