O korespondenční volbě pro Čechy v cizině bude PS rozhodovat 17. ledna

K úvodní debatě o návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí se Poslanecká sněmovna mimořádně sejde ve středu 17. ledna. Mimořádnou 88. schůzi svolala z podnětu vládních poslanců předsedkyně PS Ing. Markéta Pekarová Adamová. Proti novele zákona o správě voleb a některých dalších zákonů jsou opoziční hnutí, která mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

 

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Místopředseda Ústavně právního výboru PS Mgr. Marek Benda připustil již dříve možnost diskuse o odložení účinnosti zákona.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opoziční zástupci tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP