Průzkum: Dva z 10 lidí mají zkušenost s tvrdou drogou

Dva z deseti lidí mají podle průzkumu k nové preventivní kampani Zkratky zkušenosti s tvrdými drogami, nejčastěji je užívají jako únik od reality nebo způsob zábavy. Osmdesát procent respondentů odpovědělo, že chápe, že drogy někdo vyzkouší, a třetina jejich rekreační užívání schvaluje. Součástí kampaně, na které se podílí Česká asociace pojišťoven (ČAP) spolu s policií, je seriál a dokumentární film koprodukovaný Českou televizí (ČT), televizní reklamy i aktivita na sociálních sítích. Tvůrci kampaň 8. ledna představili na tiskové konferenci.

 

Odborníci podle zprávy Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti odhadují počet rizikových uživatelů drog v ČR na 46 500, více než tři čtvrtiny z nich užívají pervitin. Podle statistik na předávkování v roce 2022 zemřelo 53 osob, u dalších 150 odborníci jejich úmrtí s užíváním drog spojují. Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha za posledních deset let o 100 procent narostl počet trestných činů pod vlivem návykových látek. Za problém považuje „společenskou a mediální toleranci k užívání některých nelegálních psychoaktivních látek“.

Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého loni v ČR bylo asi 430 nehod pod vlivem drog, zemřelo při nich 11 lidí. Nehod pod vlivem alkoholu je pro srovnání asi desetkrát tolik, častá je ale podle něj i kombinace alkoholu a někdy i více drog. „Nezřídka jde o nehody, kdy řidič pod vlivem drog spolu s dalšími mladistvými pasažéry končí s tragickými následky ve stromě nebo ve svodidlech,“ uvedl. Policisté jsou podle něj školení na rozpoznání příznaků intoxikace, umí je testovat i při běžné silniční kontrole.

 

Kampaň cílí na mladé lidi a na jejich rodiče

Podle průzkumu polovina lidí uvádí, že nemá dostatek informací o drogách, většina o ně ale ani nemá zájem. Milada Veselá z oddělení komunikace a vzdělávání ČAP řekla, že kampaň proto cílí na mladé a jejich rodiče. „Klasické preventivní formáty nestačí. Chceme doručit informaci k mladým lidem,“ popsala. Průzkum podle ní vypracovala společnost STEM/MARK na reprezentativním vzorku přes 1000 lidí, kterých se on-line dotazovala v červnu 2023.

Od 9. ledna bude na webu ČT a od 24. ledna na jejích obrazovkách k vidění seriál Adikts režiséra Adama Sedláka, který drogovou problematiku přibližuje z pohledu mladých. Doplní ho také dokument Česko na drogách režiséra Ivo Bystřičana. Ten na obrazovky přináší pohled odborníků, mimo jiné na důvody, proč lidé drogy užívají a jejich vliv na lidský mozek.

Vyléčené narkomany ale podle něj diváci neuvidí. „To se často objevovalo v kampaních v 90. letech, kdy takoví lidé chodili i do škol. Ukázalo se ale, že strašení nefunguje, mladí tomu nevěří,“ vysvětlil. Naopak pozornost věnuje v dokumentu i alkoholu, lékům na předpis, kterými se zabývá i seriál, nebo tabáku. „Jsou to drogy, se kterými se děti setkávají prakticky okamžitě v rodině, vidí to u svých rodičů,“ dodal. Jeden z dílů proto věnuje i vztahům mezi rodiči a dětmi.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP