Větší podporu poskytování sociálních služeb vláda schválila

Poslaneckou novelu zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, jejímž cílem je zakotvení větší podpory poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich přirozeném sociálním prostředí, vláda na zasedání 3. ledna podpořila. Podle podkladů se přitom očekávalo neutrální stanovisko kabinetu. Zákon skupiny koaličních zákonodárců v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou by také rozšířil poskytování sociálních služeb v azylových domech na osoby závislé na návykových látkách a upravil by síť sociálních služeb celostátního a nadregionálního charakteru.

 

„Sociální služby by měly vedle rodiny jako první zajišťovat, pokud to lze, podporu a pomoc v přirozeném sociálním prostředí klienta,“ stojí ve zdůvodnění. Pobytové služby by měly představovat podle předkladatelů až poslední řešení. Novela v souvislosti s tím upravuje i takzvanou neformální péči. Jde například o její podporu formou poradenství i odlehčovacími službami, které umožňují zajistit pečujícím lidem odpočinek. Mohly by podle novely trvat až 180 dnů v roce.

„Změny v oblasti sociálních služeb jsou nezbytné. Bereme je ovšem jako první krok, další musí následovat. Je potřeba se zaměřit zejména na úpravu příspěvku na péči, péči o klienty náročné na péči, tedy takzvaný pátý stupeň, úpravu v oblasti sociálně zdravotního pomezí, case management nebo systém financování sociálních služeb. To vše nás ještě čeká,“ uvedla jedna z předkladatelek, místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Azylové domy by se podle novely mohly přímo ze zákona starat nejen o lidi závislé na návykových látkách, ale také o lidi bez domova kvůli doléčení po hospitalizaci. Úprava sítě sociálních služeb celostátního a nadregionálního charakteru vychází podle zdůvodnění ze skutečnosti, že taková síť sice funguje, současné znění zákona ji ale nezná.

Zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí s novelou v připomínkovém řízení logicky souhlasilo, proti se postavil ministr financí Zbyněk Stanjura. Jurečkovu úřadu vytkl mimo jiné to, že dosud nepřipravil celkovou změnu zákona o sociálních službách včetně způsobu jejich financování. Navrhovaná novela povede podle šéfa státní kasy k požadavku na zvyšování výdajů státního rozpočtu.

Koaliční poslanecká předloha také zmírňuje požadavky na bezúhonnost pracovníků v sociálních službách. Větší obecní úřady by podle předlohy musely cíleně vyhledávat poskytovatele sociálních služeb bez oprávnění.

Některé části novely by v případě schválení měly být účinné už od letošního července. Předkladatelé proto chtějí, aby sněmovna schválila předlohu zrychleně už v prvním čtení.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP