Úpravy pravidel pro nakládání s penězi vězňů schválila sněmovna

Pravidla pro nakládání s příjmy vězňů se zřejmě změní. Vést by měla k tomu, že se každému vězni s příjmem bude tvořit rezerva na dobu po propuštění. Vládní novelu zákona 169/1999 Sb. o výkonu trestu schválila 1. prosince sněmovna hlasy všech přítomných poslanců. Nová pravidla se budou podle předlohy, která míří k posouzení do Senátu, týkat také chovanců v detenčních ústavech a lidí ve vazbě.

 

Ministerstvo spravedlnosti chce novelou sjednotit postup při nakládání s příjmy vězňů, a zjednodušit tím postup při exekučních srážkách z peněz odsouzených. Změna podle úřadu zaručí, že se každému vězni s příjmem bude z peněz tvořit rezerva, kterou dostane při propuštění na svobodu. Každý odsouzený s příjmem bude mít každý měsíc aspoň minimální částku na nutné potřeby, například zdravotní či hygienické.

V současnosti se s pracovní odměnou vězně nakládá podle odlišných pravidel než s penězi z jiných zdrojů, například s důchodem nebo s přilepšením od příbuzných. Novela zavádí univerzální systém rozúčtování veškerých příjmů vězňů bez ohledu na jejich zdroj.

„Každému odsouzenému, který měl v příslušném měsíci jakýkoli příjem, se z jeho peněz bude tvořit finanční rezerva, která mu bude vyplacena po propuštění z výkonu trestu, čímž dojde k usnadnění přechodu odsouzených na svobodu, kdy období těsně po propuštění je – právě mimo jiné i s ohledem na nedostatek finančních prostředků odsouzených – z hlediska recidivy nejkritičtější,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Novela má napravit i situaci, kdy při exekučním postihu peněz vězňů nezbudou části odsouzených peníze na nutné zdravotní, hygienické či korespondenční potřeby. Podle ministerstva tento stav dál prohlubuje rozdíly mezi vězni a může zhoršit prostředí ve věznicích. Poslankyně Helena Válková uvedla, že novela napravuje chybu z minulosti, která nastala při novelizaci exekučních předpisů. Žádné peníze nemají ti vězni, kteří jsou v exekuci a nemohou pracovat.

 

Zdroj: ČTK
Foto: VSČR

Go to TOP