Senát projedná dvě desítky zákonů, od rodičovské po volební pravidla

Zvýšení rodičovské, urychlení výstavby strategické infrastruktury nebo nová volební pravidla mají přinést dvě desítky zákonů, které bude od středy na 19. schůzi projednávat Senát. Schvalovat bude rovněž přísnější pravidla pro činnost agentur práce, úpravu přijímacích zkoušek na střední školy nebo zvýšení některých matričních poplatků. Má také z pěti desítek adeptů volit šest z 18 členů Rady České televize, které mu podle nedávné mediální novely přísluší vybírat místo Sněmovny.

 

Horní parlamentní komora má rovněž stanovit zákonná pravidla pro určení platů obecních a krajských zastupitelů, která mají platit od příštího roku. Senátoři z výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí ale doporučili snížit limit pro výpočet odměn některých neuvolněných představitelů v obcích od 600 do 3000 obyvatel.

Část senátorů chce také pozměnit novelu o urychlení výstavby dopravní, vodní, energetické infrastruktury a elektronických komunikací. Výbor pro veřejnou správu má výhrady proti rozšíření novely na těžbu nerostů, výbor pro obranu chce prostor v Líních u Plzně, který by měl být v zákoně původně určený pro výstavbu gigafactory, zachovat pro potřeby armády. Senátní hospodářský výbor doporučil novelu schválit beze změn.

Zvýšení rodičovského příspěvku o 50 000 na 350 000 korun pro děti narozené od začátku příštího roku by měl Senát podle doporučení sociálního výboru schválit. Se stejným výsledkem by měl Senát podle výborů projednat také přísnější pravidla pro agentury práce, až trojnásobné zvýšení části matričních poplatků, úhradu za provoz jednotného informačního systému pro vrtulníky letecké záchranné služby nebo převod a regulace dopravců na železnici z rušeného Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře na antimonopolní úřad.

Schválení pravděpodobně čeká ústavní novelu, podle níž se krajské, senátní a obecní volby zřejmě budou od roku 2026 konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Podpořil to výbor pro veřejnou správu. Na ústavní novelu navazuje ještě zákon o sjednocení základních volebních pravidel, který má Ústavně-právní výbor Senátu projednat v úterý.

Senátoři budou rozhodovat také o tom, zda zájemci o studium na střední škole budou moci podávat tři přihlášky místo dvou a v přihlášce vyznačit priority, na které ze škol by chtěli studovat nejvíc.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP