Špičky evropské justice budou v ČR jednat o integraci lidí s trestní minulostí

Ve dnech 1. až 3. listopadu 2023 se v Praze sejdou lídři evropského vězeňství a probace se zástupci Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby a občanského sektoru. Česká nezisková organizace Žlutá stužka, z. s., pořádá kulatý stůl „Yellow Ribbon – Growing European Together“, jehož hlavním tématem bude osvěta v integraci lidí s trestní minulostí. Ředitelka této organizace Gabriela Slováková je již devět let iniciátorkou osvětového projektu Yellow Ribbon Run. YRR se skládá z několika akcí, tou hlavní je běh pro veřejnost – právě ten se stal inspirací pro zahraniční partnery.

 

„Kulatý stůl je první velká mezinárodní aktivita, která dostává Žlutou stužku do evropského povědomí. Inspiraci pro Yellow Ribbon Run jsem našla v Singapuru. Běhu se každoročně účastní také běžci ze zahraničí, kteří mají zájem šířit náš koncept do svých států. Je skvělé, že se o nás v odborných kruzích mluví, máme tak podporu a ambici stát se šiřitelem osvětových aktivit v Evropě,” říká iniciátorka Yellow Ribbon Run Gabriela Slováková (na snímku).

Partnerem evropské osvěty je norská vězeňská služba (Norwegian Correctional Service). „Norský partner je konceptem nadšen a vstříc naší inspiraci plánuje realizovat osvětu v Evropě už v příštím roce,” doplňuje Gabriela Slováková.

 

Hlavní akcí projektu Yellow Ribbon Run je běh pro veřejnost, který se koná každý rok v červnu. V roce 2023 se do běhu zaregistrovalo celkem 800 běžců. V 9. ročníku Yellow Ribbon Run dají čeští běžci druhou šanci tátům s trestní minulostí, neboť právě muži jsou většinovou populací vězněných osob. Žlutá stužka osvětou upozorní zejména na dopady uvěznění na společnost, rodiny vězněných otců, ale zejména jejich děti.

 

Video z 8. ročníku YRR od Projekt 23

 

Veronika Friebová, Žlutá stužka z. s.
Ilustrační foto: archiv YRR

 


Yellow Ribbon Run (YRR) / Běh se žlutou stužkou – cílem projektu je bořit předsudky, dát lidem s trestní minulostí a jejich rodinám druhou šanci na slušný život, přispět tak k prevenci kriminality, snížení recidivy a větší bezpečnosti ve společnosti. Yellow Ribbon Run je hlavním projektem samostatné organizace Žlutá stužka z. s.

Od roku 2022 pořádá Žlutá stužka tematické ročníky. Hlavním motivem je podpořit lidi s trestní minulostí v jejich rodičovských rolích. Všechny linky v tématech tak vedou k dětem a jejich destigmatizaci. Od setkávání s odborníky a řešením jejich situace, přes rozšiřování možností, jak strávit s rodičem kvalitní čas v neformálním prostředí, po přímou finanční podporu.

 

Go to TOP