MZd: Zákon ke snazšímu vyrovnání dluhů na zdravotním pojištění je hotový

Ministerstvo zdravotnictví zpracovalo návrh zákona k mimořádnému odpuštění penále z neuhrazeného veřejného zdravotního pojištění, pokud dlužníci zaplatí původní částku. Informoval o tom v Poslanecké sněmovně ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, MBA, CSc. Zákonodárci už dříve schválili takový postup pro dluhy na sociálních odvodech a pro daňové nedoplatky. Dlužníci mají šanci využít tyto úlevy do konce listopadu.

 

Podle ministra Válka odeslalo Ministerstvo zdravotnictví předlohu týkající se dluhů na veřejném zdravotním pojištění předkladatelům začátkem června. „Pevně věřím, že se dostane co nejdřív na jednání sněmovny,“ řekl. S odvoláním na dřívější politické dohody podotkl, že Poslanecká sněmovna by mohla návrh zákona schválit zrychleně už v prvním čtení.

Možným usnadněním úhrady dluhů na veřejné zdravotní pojištění se sněmovna zabývala už při jarním schvalování předlohy k mimořádnému odpuštění penále při úhradě dluhů na sociálních odvodech. O podaném pozměňovacím návrhu, za nímž stáli poslanec Ing. Patrik Nacher a Mgr. Marek Výborný, nakonec nehlasovala.

Ministr Válek již tehdy řekl, že připravovaný samostatný návrh zákona se bude týkat jednotlivců, nikoli firem. Penále jde do fondu prevence, firmy z řad neplatičů dluží pojistné za velké množství zaměstnanců a některé z nich využívají pojišťovny jako poskytovatele úvěru, když dluh pak hradí jednorázově, poznamenal. Zákon by mohl být podle Válkových dřívějších informací účinný od ledna 2024.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP