Prezident Pavel: Hrad převezme od MSp agendu milostí

Agenda týkající se udělování milostí přejde z Ministerstva spravedlnosti zpět na kancelář prezidenta. S ministrem spravedlnosti JUDr. Pavlem Blažkem, Ph.D., se na tom dohodl prezident republiky Petr Pavel. Hlava státu to řekla v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes. Agendu spojenou s vyhodnocováním žádostí o milost převedl na Ministerstvo spravedlnosti bývalý prezident Miloš Zeman.

 

Agenda týkající se žádostí o milost má na prezidentskou kancelář přejít i s příslušnými pracovními místy. Hrad totiž nemá potřebný personál, který by byl schopen milosti vyhodnocovat, uvedl prezident Pavel. „Takže zatím to vypadá tak, že ke konci roku bychom měli převzít čtyři tabulková místa od Ministerstva spravedlnosti,“ řekl.

Hlava státu rovněž chystá revizi kritérií pro udělování milostí. Za prezidenta Zemana mohlo Ministerstvo spravedlnosti Hradu předložit žádosti o milost jen pro odsouzené trpící závažnou chorobou nebo nevyléčitelným onemocněním bezprostředně ohrožujícím život. „Jednoduše si myslím, že bychom se mohli podívat třeba i na sociální důvody vhodné zvláštního zřetele, možná i některé další. Ale zatím o tom vedeme debatu,“ přiblížil situaci Petr Pavel.

Ministr Blažek už v březnu zaslal prezidentu Pavlovi dopis, v němž ho požádal o zvážení, zda zachová, změní či úplně zruší podmínky pro rozhodování o milostech, které před deseti lety nastavil Miloš Zeman. Počátkem května prezidentova kancléřka Jana Vohralíková uvedla, že případné převedení agendy týkající se udělování milostí na Pražský hrad by vyžadovalo úpravu legislativy. Poznamenala, že prezidentská kancelář nemá na rozdíl od Ministerstva spravedlnosti přístup do všech potřebných registrů.

Pavlův předchůdce ve funkci hlavy státu svěřil agendu ministerstvu, jež pak do konce Zemanova mandátu obdrželo celkem 7646 žádostí o milost. U 58 z nich vyhodnotilo, že splňují prezidentovy podmínky, a postoupilo je Hradu k rozhodnutí. Miloš Zeman vyhověl 18 z nich a dalších osm milostí udělil z vlastní iniciativy.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP