Prezident Pavel navrhl Senátu na ústavního soudce Pavla Simona

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavního soudce JUDr. Pavla Simona, soudce a předsedu senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Hrad o tom informoval v pátek 1. září 2023. Petr Pavel je přesvědčen, že Simon splňuje odborné i morální požadavky kladené na soudce Ústavního soudu (ÚS). Senát má na posouzení nominace 60 dnů.

 

Podle prezidenta Pavla bude JUDr. Simon pro ÚS přínosem mimo jiné svojí rozvahou, soudcovskou zdrženlivostí, bohatými zkušenostmi z různých stupňů soudní soustavy ČR i ze zahraničí, ale také užitečnou specializací v oblasti odpovědnosti za škodu způsobenou veřejnou mocí a v evropském mezinárodním právu soukromém.

 

JUDr. Pavel Simon absolvoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a roční studium práva a politologie na University of Wales v britském Cardiffu. Od roku 2001 byl předsedou senátu na obchodním úseku Krajského soudu v Plzni a od roku 2003 předsedou senátu Okresního soudu v Chebu. Od roku 2013 je členem a střídavě i předsedou zvláštního senátu pro rozhodování některých kompetenčních sporů.

Od roku 2012 je pak soudcem Nejvyššího soudu, o rok později se stal předsedou senátu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu.

Od roku 2011 je vládou pravidelně zařazován na seznam soudců Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ad hoc. Byl také jedním z trojice soudců, které vláda v červenci 2021 nominovala na místo soudce ESLP. Parlamentní shromáždění Rady Evropy ale z nominovaných vybralo Kateřinu Šimáčkovou.

Pavel Simon se věnuje i pedagogické činnosti, je lektorem pro oblast evropského civilního procesu. Přednáší na Akademii evropského práva v německém Trevíru či na Justiční akademii ČR.

 

Prezident Pavel už jmenoval ústavními soudci pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici. Ústavních soudců je tak nyní 14 z předpokládaných 15.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv NS, canva.com 

Go to TOP