Soudce Jan Filip přeje svým nástupcům zajímavé případy, doporučuje rozvahu

Zajímavé případy přeje svým nástupcům končící ústavní soudce prof. JUDr. Jan Filip, CSc. Doporučuje jim rozvahu a trpělivost. Soud podle něj musí hledat obecná řešení, někdy je tak lepší se „ještě měsíc zamyslet“, než se snažit za každou cenu rychle „rozseknout“ konkrétní spory. „Můžete být soudcem, který se za deset let nepotká se zajímavější věcí, ale můžete mít štěstí, že se objeví věci, o kterých se bude hodně mluvit. Svým rozhodnutím můžete hodně pomoci ke zklidnění ve společnosti,“ řekl 25. dubna Jan Filip.

 

Funkční období Janu Filipovi končí 3. května. Před deseti lety přicházel spolu s prof. JUDr. Jaroslavem Fenykem, Ph.D., DSc. a JUDr. Miladou Tomkovou, kteří se poté stali místopředsedy Ústavního soudu (ÚS). Byli tehdy spolu s prof. JUDr. Vladimírem Sládečkem, DrSc. prvními kandidáty prezidenta Miloše Zemana, které potvrdil Senát, a tedy zároveň prvními tvářemi třetí generace českých ústavních soudců. Jaká to byla generace, lze podle Jana Filipa, který už dříve působil u soudu asi 20 let jako asistent, hodnotit až s odstupem času.

Z hlediska rozhodování byla podle něj nejzajímavější první dekáda, tedy 90. léta. Není to však dáno složením soudu, ale spíše problémy, které tehdy společnost řešila a se kterými se obracela na ÚS. V současnosti je řada základních otázek judikovaná, tedy už o nich soud rozhodoval a nyní „běží v zaběhlých kolejích“. Pořád se ale objevují nové situace a problémy, Jan Filip zmínil například nový občanský zákoník a sérii rozhodnutí ÚS v oblasti rodinného práva a střídavé péče.

Letos po dvou funkčních obdobích skončí také předseda ÚS JUDr. Pavel Rychetský, dr. h. c., jenž v posledních letech čas od času čelil kritice kvůli komentářům politického dění a jeho aktérů. Kritiku předsedy za některá rozhodnutí ÚS jako celku ale Jan Filip označil za zcela nespravedlivou. „Představa, že on za něco může, že něco rozhoduje…Tam rozhoduje 15 lidí,“ uvedl Jan Filip s poukazem na plénum ÚS, které se zabývá například návrhy na rušení zákonů a hledá při tom vždy většinovou shodu. Předseda je tak jen jedním hlasem z 15.

„Nehodnotím, nesleduji, nekomentuji,“ řekl Jan Filip na dotaz k výběru nových ústavních soudců. Složení soudu je podle Filipa především věcí hlavy státu, přičemž prezident Petr Pavel, který slíbil transparentnější proces výběru a obdržel z mnoha institucí návrhy vhodných adeptů, se podle končícího ústavního soudce „možná trošku nechal zatlačit do kouta“. O budoucí soudce se Jan Filip neobává, vše prý zvládnou, nečekají je hory nerozhodnutých spisů, navíc budou mít k ruce zkušený soudní aparát i asistenty. „Nejlepší by bylo, kdyby sem kandidát přišel na půl roku bez asistentů a ukázal, co umí,“ konstatoval Jan Filip.

Na stole soudce Jana Filipa zůstane po skončení jeho funkčního období asi 14 spisů, které se už vyřídit nedaly, například proto, že se soudci v tříčlenném senátu nedokázali dohodnout na výsledku. „Ty už pošleme někomu čerstvému, kdo se nezakecá,“ řekl Jan Filip s využitím repliky z jedné z cimrmanovských her. Sám se dále chystá učit na brněnské právnické fakultě.

Nejlepší pocity jako soudce podle svých slov zažíval v posledních týdnech, kdy už mu nepřibývaly na stůl nové stížnosti. Hromada nevyřízených věcí se tedy pořád zmenšovala. Jinak to je nekonečný seriál – pět věcí uděláte, pět nebo šest nových přijde, řekl Jan Filip.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP