Počet směrnic nepřevedených do tuzemského práva se snížil na třetinu

Česko od loňska snížilo téměř na třetinu počet směrnic Evropské unie, u kterých má zpoždění s převodem do tuzemského právního řádu, sdělil ministr pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D. Kabinet informace 16. srpna projednával v rámci zprávy o plnění legislativních závazků vyplývajících z členství v EU, kterou podle ministrovy mluvčí Mgr. Jany Taušové schválil.

 

Michal Šalomoun dříve uvedl, že ke konci loňského listopadu chybělo převést 36 směrnic. K tomuto pondělí bylo takových směrnic 13. „Když jsme před rokem a tři čtvrtě nastupovali, přebírali jsme od minulé vlády manko v podobě 36 nezapracovaných směrnic. Tyto zděděné kostlivce se nám daří postupně likvidovat, nyní jsme to srazili na třetinu,“ sdělil Michal Šalomoun.

Za přijatelné se podle ministra pokládá, když má stát zpoždění zhruba s jedním procentem začleňovaných unijních směrnic. „Česko je nyní přibližně na hodnotě 1,2 procenta. Můj osobní cíl je dostat se na to jedno procento,“ uvedl ministr.

Z chybějících norem jsou ve sněmovně například novela tzv. liniového nebo insolvenčního zákona, senátoři pak vrátili poslancům novelu zákoníku práce. V horní komoře jsou i zákon o preventivní restrukturalizaci či další insolvenční novela. Návrh zákona o hromadném řízení schválila vláda 16. srpna.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP