Stát bude vyplácet náhrady nákladů za zastavení marných exekucí

Stát začne zanedlouho vyplácet exekutorům paušální náhrady nákladů za zastavení takzvaných bezvýsledných exekucí, které zahájili před loňským 1. lednem. Hradit bude 750 korun na jeden případ, s daní z přidané hodnoty 905,50 koruny. Předpokládá to novela exekučního řádu (120/2001 Sb.), kterou 10. srpna podepsal prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad. Novela nabude účinnosti den po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

 

Zastavování bezvýsledných exekucí je novinkou od ledna. Podle odhadů Exekutorské komory by se už letos mohlo zbavit nuceného vymáhání dluhů 50 000 až 80 000 lidí. Podle původních pravidel zastavování marných exekucí neměli exekutoři dostávat žádné náhrady, což se chystali napadnout u Ústavního soudu. Celkem bude letos potřebovat ministerstvo spravedlnosti na paušální náhrady exekutorům podle předkladatelů 862 milionů korun. Soudně stanovené náhrady by stát podle podporovatelů novely mohly stát více.

Zastavování se týká exekucí, v nichž se za posledních šest let nepodařilo nic vymoci a které nezahrnují nemovitost. Exekutor vyzve věřitele ke sdělení, zda souhlasí se zastavením exekuce. Pokud věřitel nevyjádří nesouhlas a nesloží zálohu na další vedení exekuce, exekutor proces zabavení majetku zastaví. Složením zálohy lze šestiletou lhůtu prodloužit o další tři roky, a to nejvýše dvakrát. Celková doba bezvýsledné exekuce nesmí překročit 12 let.

Tvůrci novely upozornili také na možnost, že marné exekuce budou sice zastaveny, ale exekutoři vytvoří proti dlužníkům nové exekuční tituly pro náklady exekuce. Celková částka, kterou by mohli být tito dlužníci nově zatíženi, by mohla představovat až 15 miliard korun, stojí v důvodové zprávě.

Exekutorská komora dříve uvedla, že náhradu vláda nestanovila na základě žádné ekonomické analýzy a výpočtů. Kritizovala také to, že se předloha týká jen exekucí zahájených do 1. ledna 2022, takže hrozí, že za pár let se bude celá situace opakovat.

Vláda původně podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna prosazovala částku 1050 korun na případ, na základě dohody ve Sněmovně se suma snížila. Náhrady nákladů budou vyplácet exekuční soudy.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP