Izraelský nejvyšší soud jednal o první stížnosti na justiční reformu

Izraelský nejvyšší soud se začal zabývat první ze série stížností, které se týkají kontroverzní justiční reformy prosazované premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho vládou. Projednávaná stížnost se vztahuje k březnovému dodatku k základnímu zákonu, který omezil podmínky, na jejichž základě může být premiér prohlášen za nezpůsobilého a odvolán z úřadu.

 

Odvolání premiéra je nově možné jen z „mentálních či jiných zdravotních důvodů“. Pro odvolání se navíc musí vyslovit minimálně tři čtvrtiny členů vlády a nejméně 80 ze 120 poslanců.

Izraelská nevládní organizace Hnutí za kvalitní vládu, která stížnost podala, chce zákon anulovat. Stížnost podpořila i generální prokurátorka Gali Baharavová-Miaraová, která prohlásila, že parlament zákon „ušil na míru Netanjahuovi“, jenž je souzen s obviněním z korupce a podvodu. Stoupenci zákona naopak tvrdí, že norma chrání jakéhokoli demokraticky zvoleného vůdce před neoprávněným svržením.

Trojice soudců dnes o stížnosti jednala asi pět hodin, napsala agentura DPA. Kdy by měl padnout verdikt, není známo.

Poblíž budovy nejvyššího soudu se 3. srpna v Jeruzalémě sešly desítky demonstrantů. „Není žádným tajemstvím, že se náš premiér rozhodl vést válku proti nejvyššímu soudu a proti demokracii v Izraeli. My protestujeme v ulicích, abychom to zastavili,“ prohlásila někdejší ministryně zahraničí Cipi Livniová.

V září izraelský nejvyšší soud projedná stížnost na zákon, který omezuje jeho pravomoci. Zákon schválil minulý týden v pondělí parlament.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP