Na protest proti soudní reformě oznámila řada firem v Izraeli stávku

Stovky demonstrantů blokují cesty k izraelskému parlamentu v Jeruzalémě, který má dnes 24. července hlasovat o první klíčové části kontroverzní soudní reformy. Policie je snaží rozehnat vodními děly, informuje deník Haarec. Několik lidí policisté zatkli, včetně jednoho z lídrů protestů Mošeho Radmana. Demonstrace trvají od ledna a zesílily před dnešním hlasováním. Sdružení podnikatelů reprezentující asi 150 velkých firem, včetně bank, obchodů nebo čerpacích stanic, na dnešek ohlásilo stávku, aby přimělo vládu k zastavení schvalování reformy. Dalších asi 200 firem v oblasti high-tech uvedlo, že umožní zaměstnancům dnes stávkovat.

 

Podnikatelské sdružení ke stávce vyzvalo i další firmy a organizace. „Připojte se k nouzovému kroku, který jsme museli udělat, abychom zastavili jednostrannou legislativu a přiměli vládu k jednání o kompromisu,“ citovala z prohlášení sdružení podnikatelů izraelská média. „Musíme dosáhnout dohody, která zastaví dramatické škody na ekonomice a zabrání rozdělování společnosti, rozkladu armády a ohrožení bezpečnosti a budoucnosti nás všech,“ uvádí se též v prohlášení.

Proti reformě, která podle kritiků ohrozí izraelskou demokracii, protestují široké vrstvy izraelské společnosti, včetně armádních rezervistů. O víkendu oznámila skupina, který reprezentuje na 10 000 záložníků, že nebude vykonávat dobrovolnou službu v armádě, dokud vláda reformu ze schvalování nestáhne.

Premiéra Benjamina Netanjahua se v neděli snažil znovu přimět k pozastavení schvalování reformy i prezident Jicchak Herzog, který opakovaně už řadu měsíců vládu vyzývá k jednání s opozicí. Netanjahu ale dal opět najevo, že schvalování bude pokračovat. Řekl to na videu z nemocnice, kde byl v sobotu akutně hospitalizován a kde mu byl voperován kardiostimulátor. Lékaři ministerskému předsedovi už před týdnem dali monitorovací přístroj, který mu podle nich zachránil život. Dnes byl Netanjahu z nemocnice propuštěn.

Poslanci mají dnes definitivně schválit zákon, který je jedním z klíčových částí soudní reformy a který omezuje pravomoce nejvyššího soudu ve prospěch vlády.

Izraelská vláda, jejíž součástí jsou i krajně pravicové strany, prosazuje také úpravy, jež by jí kromě jiného zajistily větší pravomoci při jmenování soudců. Kritici reforem, kterých se v sobotu večer sešlo v ulicích 9,5milionové země na 300 000, tvrdí, že změny ohrozí nezávislost soudů i izraelskou demokracii jako takovou.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP