Prezident Petr Pavel zřejmě jmenuje nového předsedu ÚS 4. srpna

Nového předsedu Ústavního soudu jmenuje prezident Petr Pavel pravděpodobně v pátek 4. srpna. Uvedl to v rozhovoru pro Deník. Kdo nahradí končícího předsedu ÚS JUDr. Pavla Rychetského, dr. h. c., hlava státu neuvedla. Funkční období končí Pavlu Rychetskému 7. srpna.

 

„Kdo to bude, si ještě nechám pro sebe, ale jmenování velmi pravděpodobně, pokud nám do toho nic nezasáhne, proběhne 4. srpna,“ řekl k budoucímu předsedovi Ústavního soudu (ÚS) Petr Pavel.

Už dříve se spekulovalo o tom, že by v čele soudu mohl stanout bývalý předseda Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa, který se stal – vedle Mgr. Daniely Zemanové a JUDr. PhDr. Jana Wintra, Ph.D., ústavním soudcem letos v červnu.

Sám Pavel Rychetský svou roli v procesu výběru nových soudců, ani to, zda se ke konkrétním jménům nově nominovaných soudců ÚS pro Hrad vyjadřuje, nijak nekomentoval. Jak již dříve řekl, s dosavadním personálním doplňováním soudu, kvůli kterému si prezident Pavel zřídil poradní panel vedený ústavním právníkem prof. JUDr. Janem Kyselou, Ph.D., DSc., je ale spokojený Jméno svého nástupce zatím Pavel Rychetský nezná. Ve svém rozhovoru pro ČTK publikovaném před pár dny ale uvedl, že podle něj kvůli tomu přijede prezident Petr Pavel, v jehož kompetenci výběr a jmenování je, k ÚS do Brna.

Bývalý prezident Miloš Zeman v minulosti uvažoval o tom, že by nového předsedu ÚS jmenoval ještě před koncem svého mandátu na začátku března. Tvrdil, že disponuje analýzou, podle níž neexistuje právní překážka pro to, aby tak učinil. Nakonec ale od záměru, který kritizovali politici i odborníci, ustoupil.

 

Zdroj: ČTK, AD
Foto: canva.com

Go to TOP