Umělá inteligence otevírá nové prostory pro fake news, data je třeba zabezpečit

Umělá inteligence (AI) otevírá nové prostory pro fake news, autoritářské režimy zneužívají propagandu a dezinformace pro své záměry. Vlády musí zabezpečit data a zajistit suverenitu, kontrola nad daty je nezbytná pro národní svrchovanost, zaznělo mimo jiné 19. července v projevu šéfa tajné služby MI6 Richarda Moorea na britském velvyslanectví v Praze.

 

„Kontrola nad daty je nezbytná pro národní svrchovanost. Vlády mají povinnost zabezpečit data generovaná občany a národními projekty, ať už ve zdravotnictví, nebo v infrastruktuře,“ řekl šéf MI6 Richard Moore na britském velvyslanectví v Praze. „Pokud odevzdáte svá data jinému státu, riskujete polapení sama sebe do ‚datové pasti‘, která oslabí vaši suverenitu a ponechá vás zranitelným,“ zdůraznil.

Upozornil mimo jiné na to, že když Čína prodávala vakcíny proti koronaviru po světě, postarala se o to, aby dané země sdílely své datové kolekce o očkování s Pekingem.

V souvislosti s prodejem vakcín proti covidu-19 uvedl, že právě takové podmínky, jako je sdílení datových kolekcí v jakékoli smlouvě, by měly vyvolat znepokojení. Čína podle Moorea stabilně rozšiřovala svůj vliv tím, že nabízela dalším zemím ambiciózní obchody, které vypadaly příliš dobře na to, aby byly skutečné.

Autoritářské režimy se podle Moorea snaží schovat své záměry ve „sněhové bouři propagandy a dezinformací“. Stále více to pak dělají s pomocí umělé inteligence (AI), která podle šéfa rozvědky otevírá nové prostory pro fake news.

Richard Moore dále mluvil o důsledcích AI pro tajné služby. „Díky AI budou informace nekonečně dostupnější a někteří se tážou, zda připraví o práci zpravodajské služby, jako je ta moje,“ uvedl. „Ve skutečnosti pravděpodobně bude opak pravdou,“ doplnil. Práce lidských agentů „na správných místech“ podle něj nabere na významu. „Nikdy nejsou pouze pasivními sběrači informací. Naši agenti mohou být úkolováni a řízeni, mohou identifikovat nové otázky, na které jsme nevěděli, že se máme ptát. Někdy mohou ovlivnit rozhodnutí uvnitř vlády nebo teroristické skupiny,“ poznamenal Moore.

Uvedl také, že jeho služba, společně se svými spojenci, má v úmyslu „zvítězit v závodě a zvládnout etické a bezpečné využití AI.“

„Pravdou je, že některé země mají neodmyslitelné výhody, kterým se nikdy nebudeme moci vyrovnat, nebo bychom to ani nechtěli,“ doplnil Moore. Čína podle něj ke svým obrovským domácím datovým kolekcím přidává data ze zahraničí. „A čínské orgány si nedělají velké starosti s otázkami osobního soukromí nebo individuální bezpečnosti dat. Jsou zaměřeny na kontrolu informací a na zabránění zveřejnění nevyhovující pravdy,“ dodal.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP