Izraelský parlament bude příští týden hlasovat o ratifikaci soudní reformy

Izraelský parlament uspořádá na přelomu týdne konečné hlasování o sporném návrhu zákona, který by omezil moc nejvyššího soudu. Proti soudní reformě navržené koaliční vládou premiéra Benjamina Netanjahua, v níž jsou i ultraortodoxní a krajně pravicové strany, se v Izraeli od letošního ledna konají mohutné protesty. Obavy vyvolala také u zahraničních spojenců židovského státu.

 

Návrh zákona, jehož projednání a ratifikace jsou naplánovány na neděli a pondělí, by omezil možnost nejvyššího soudu rušit rozhodnutí vlády a ministrů nebo jejich jmenování tím, že by soudcům odebral pravomoc považovat taková rozhodnutí za „nepřijatelná“.

Zastánci změny tvrdí, že nejvyšší soud nepřiměřeně zasahuje do politiky, a reforma usnadní efektivní vládnutí. Odpůrci tvrdí, že oslabí nejvyšší soud, který v zemi, jež nemá ústavu a v jednokomorovém parlamentu mají převahu vládní strany, hraje klíčovou roli při ochraně občanských práv a svobod.

Mohutné hromadné protesty Izraelců proti reformě soudnictví trvají již od ledna. Reformu kritizují široké vrstvy izraelské společnosti, včetně vojáků v záloze. Podobně se vyjádřilo i více než tisíc lékařů.

Skupina 161 vysoce postavených rezervistů izraelského armádního letectva vydala 18. července prohlášení, že pozastavuje svou dobrovolnou činnost v ozbrojené složce na protest proti justiční reformě. Podle serveru The Jerusalem Post se jedná o důstojníky i dva brigádní generály, kteří sloužili na štábních pozicích, jako piloti letounů či dronů, či jako specialisté na zpravodajské aktivity a analýzy informací. Podle nich Izrael schválením reformy směřuje „od demokracie k diktátorskému režimu“.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP