ICC otevřel cestu k vyšetřování vražd z protidrogového tažení na Filipínách

Odvolací soudci Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu uvolnili 18. července cestu k vyšetřování tisíců údajných vražd, které se odehrály na Filipínách v rámci tažení proti drogové kriminalitě za vlády prezidenta Rodriga Duterteho. Rodiny obětí a organizace na ochranu lidských práv rozhodnutí přivítaly jako další krok směrem ke spravedlnosti.

 

V rozhodnutí odvolací soudci ICC zamítli pokus Filipín zablokovat vyšetřování Rodriga Duterteho krvavé protidrogové kampaně.

Jeho zástupce uvedl, že Duterte bude rozhodnutí ignorovat. Duterte „vždy tvrdil, že jako instituce nezávislého a suverénního státu mohou pouze filipínské soudy soudit jakýkoli zločin spáchaný na filipínském území“, uvedl v prohlášení Duterteho bývalý mluvčí Harry Roque. Bývalý prezident „bude kdykoli čelit všem svým obviněním, ale pouze před filipínskými soudy a před filipínskými soudci“, dodal Roque.

Soud zahájil vyšetřování možných zločinů proti lidskosti údajně spáchaných pod Duterteho vedením. Poté ho ale v roce 2021 pozastavil na žádost vlády v Manile, která tvrdila, že více než 50 případů vražd z dob drogové války sama začala prověřovat.

V lednu letošního roku však soud uvedl, že „není spokojen s tím, že Filipíny provádějí relevantní vyšetřování“, a prokurátoři své vyšetřování obnovili. Manila se proti tomuto rozhodnutí odvolala ve snaze zablokovat další vyšetřování. Odvolací senát však její snahy 18. července ukončil.

 

Další krok ke spravedlnosti pro oběti zabíjení a jejich rodiny

„Rozhodnutí odvolacích soudců ICC je dalším krokem ke spravedlnosti pro oběti zabíjení ‚ve válce proti drogám‘ a jejich rodiny,“ uvedla v prohlášení Bryony Lauová, zástupkyně ředitele organizace Human Rights Watch (HRW) pro Asii.

Rozhodnutí zanechalo některé rodiny obětí války proti drogám v slzách poté, co sledovaly soudní jednání on-line. Právnička Kristina Contiová, která je zastupuje, uvedla, že jsou šťastní, ale zároveň mají obavy z toho, co je čeká.

Filipíny pod vedením Duterteho vystoupily z ICC v březnu 2019. Odvolací soudci však rozhodli, že prokurátoři mají stále jurisdikci nad údajnými zločiny, protože se odehrály v době, kdy byly Filipíny ještě členem ICC.

Když byl Duterte v roce 2016 zvolen, oznámil tažení proti zločinu spojenému s drogami. Překupníkům drog vyhrožoval smrtí a vyšetřovatele vyzýval, aby raději zastřelili podezřelé, než aby ohrozili vlastní život. Podle kritiků zemřelo v důsledku tažení mnoho nevinných lidí.

Podle oficiálních údajů během zhruba 200 000 protidrogových operací, jež se uskutečnily od července 2016, kdy Duterte nastoupil do úřadu, zemřelo zhruba 6200 lidí. Odhady ICC jsou ale výrazně vyšší a uvádějí 12 000 až 30 000 mrtvých. Soud v Haagu zahájil vyšetřování v roce 2018.

Duterteho loni ve funkci prezidenta vystřídal Ferdinand Marcos mladší, syn zemřelého diktátora Ferdinanda Marcose. Slíbil, že se zaměří na péči o drogově závislé, podle lidskoprávních organizací však vraždy podezřelých dealerů a uživatelů drog na Filipínách pokračují.

 

Zdroj: ČTK
Foto: ICC

Go to TOP