Balíček zákonů k reformě penzí plánuje MPSV zveřejnit na konci září

Balíček zákonů s reformními změnami penzí se Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá předložit k připomínkám na konci září. Do konce roku by návrh měla projednat vláda, v prvním pololetí příštího roku Parlament. Jednotlivá opatření by měla postupně začít platit od ledna 2025. Informoval o tom dne 17. července 2023 ministr práce a sociálních věcí Ing. Marian Jurečka. Balíček má upravit důchodový věk, výpočet nových penzí, výši garantovaného důchodu či dřívější penze náročných profesí.

 

„Máme samozřejmě jasnou představu o celkovém balíčku důchodové reformy, o všech opatřeních, která děláme. Některá jsme zrychlili a předřadili do dřívější novelizace – to se týká valorizací a předčasných důchodů. Pak jsou některé věci v ozdravném balíčku – to se týká úprav odvodů OSVČ a dohodářů. Další opatření půjdou do legislativního procesu v průběhu druhého pololetí letošního roku, kdy nám na konci září začne připomínkové řízení, abychom do konce roku projednali návrh důchodové reformy ve vládě a v prvním pololetí v obou komorách Parlamentu,“ uvedl ministr Jurečka. Podle něj by většina změn z důchodového balíčku měla začít platit od ledna 2025.

„Zhruba u dvou až tří opatření počítáme, že jejich účinnost bude s ohledem na technické aspekty od roku 2026, nebo od roku 2027,“ řekl dále Marian Jurečka. Dodal, že se ještě několik měsíců bude jednat o nastavení dřívějších penzí u náročných profesích. Zatím není jasné, kdo by měl mít možnost odcházet do důchodu dřív bez krácení pobírané částky.

Podle vládních plánů by se měl penzijní věk nastavit podle očekávané doby dožití každý rok lidem, kterým bude 50 let. Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes, část peněz by si lidé měli na stáří naspořit. Garantovaná penze by měla činit pětinu průměrné mzdy místo nynější desetiny. Manželé by mohli mít společný vyměřovací základ pro výpočet penze. Při něm by se za dobu mateřské a rodičovské či za dobu péče o osoby blízké zohlednily fiktivní odvody, a to z průměrné mzdy. Upravená pravidla valorizací a předčasných penzí by měla platit od příštího roku, změny u živnostníků a dohodářů pak nejspíš od pololetí 2024.

Výdaje na penze výrazně rostou. Zvyšují se rychleji než příjmy. Loni do penzí putovalo téměř 600 miliard korun, letos by mohla být částka zhruba o 90 miliard korun vyšší. Za letošní rok by deficit důchodového pojištění mohl činit kolem 80 miliard korun. Beze změn by v polovině století mohl v dnešních částkách činit kolem 350 miliard korun, podotkl ministr Jurečka. Úpravy mají propad zmírnit.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP