Sněmovna odmítla potvrdit legislativní nouzi k projednání covid pasů

Sněmovna dne 25. května odmítla potvrdit trvání stavu legislativní nouze, v němž měla zrychleně projednat vládní novelu o vydávání certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo o prodělané nákaze. Předloha se stala terčem opoziční kritiky i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast lidí na veřejných i soukromých akcích nebo jejich vstup do různých provozoven. Prokazovali by se organizátorům, provozovatelům či pověřeným osobám.

Předlohu v podobě, jak ji předložilo Ministerstvo zdravotnictví, není možné schválit, uvedl předseda ústavně-právního výboru Mgr. Marek Benda. Podle něho je třeba najít minimalistickou verzi, která usnadní cestování do zahraničí. Vláda by měla podle dalších poslanců novelu stáhnout a předložit nový návrh.

Jiní poslanci si myslí, že předloha si zaslouží širší debatu, nebo že by se covid pas neměl vůbec projednávat i z toho důvodu, že vláda o ní s poslanci předem nejednala a nynější podoba je podle některých na hraně ústavnosti a možná i za ní.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček uvedl, že zdravotnický výbor plénu navrhl, aby o předloze hlasovalo nejpozději v polovině června. Byl by tedy podle něho čas na zásadní úpravy návrhu. Vondráček varoval, že zamítnutí stavu legislativní nouze, které následně dolní komora odhlasovala, bude znamenat, že Sněmovna bude moci zahájit projednávání novely až po uplynutí zákonné desetidenní lhůty. Vyslovil obavu, že standardním procesem zákonodárci nebudou schopni předlohu přijmout.

Společný evropský rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný Digitální zelený certifikát má EU vydat přímo účinným nařízením. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od července.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP