Evropský soud pro lidská práva uznal, že je C. Semenyaová obětí diskriminace

Dvojnásobná olympijská šampionka Caster Semenyaová uspěla u Evropského soudu pro lidská práva s odvoláním kvůli „testosteronovému pravidlu“ Světové atletiky (WA). Soudní dvůr ve Štrasburku uznal, že je jihoafrická atletka kvůli nařízení o nutné hormonální léčbě pro atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu obětí diskriminace a nedostalo se jí řádného projednání případu. Tento rozsudek nicméně podle agentury AFP neruší platnost předpisů WA a přímo neotevírá cestu pro Semenyaovou k účasti v bězích na 800 metrů bez léčby.

 

Atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu, mezi nimiž je dnes dvaatřicetiletá Caster Semenyaová nejznámější, nesmějí bez hormonální léčby závodit na tratích od 400 metrů po jednu míli. Semenyaová se jí odmítá podrobit a nařízení se brání soudní cestou. Její odvolání už v minulosti zamítl sportovní arbitrážní soud CAS a naposledy v roce 2020 i švýcarský federální soud.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku nyní poměrem hlasů 4:3 rozhodl ve prospěch Semenyaové. Konstatoval rovněž, že atletce byl odepřen „účinný prostředek nápravy“ poté, co CAS i švýcarská justice její předchozí odvolání zamítly. Pro atletku se tak nyní otevírá další možnost, jak u soudů znovu napadnout „testosteronové pravidlo“.

„Soud zjistil, že stěžovatelce nebyly ve Švýcarsku poskytnuty dostatečné institucionální a procesní záruky, které by umožnily, že budou její stížnosti efektivně prošetřeny,“ uvedl soud v prohlášení. Jeho rozhodnutí není ještě tři měsíce pravomocné, v tomto období může kterákoliv strana sporu požádat, aby byl předložen Velkému senátu. Ten by pak v případě, že kauzu doporučí k přezkoumání pětičlenná porota, vynesl konečný verdikt.

Světová atletika si ale za svými pravidly pro atletky s odlišným sexuálním vývojem (DSD) stojí a v prohlášení oznámila, že vyzve švýcarskou vládu, aby o přezkoumání Velkým senátem požádala. „Nadále zastáváme názor, že předpisy DSD jsou nezbytným, rozumným a přiměřeným prostředkem ochrany spravedlivé soutěže v kategorii žen, jak shledaly Arbitrážní soud pro sport i Švýcarský federální tribunál po podrobném a odborném posouzení důkazů,“ uvedla WA v prohlášení.

Caster Semeneyová v minulosti získala na osmistovce tři tituly mistryně světa, naposledy v roce 2017, a na stejné trati vybojovala v letech 2012 a 2016 olympijská zlata. Po sérii odvolání k soudům nižší instance a dočasném zrušení platnosti pravidla o povinné terapii pro běžkyně na středních tratích švýcarský soud obnovil „testosteronové pravidlo“ v roce 2019 a Semenyaová se od té doby snažila prorazit na sprinterských nebo delších tratích, na někdejší úspěchy na nich ale nenavázala.

 

Zdroj: ČTK
Foto: ESLP

 

Go to TOP