YRR: Aktivním lesoparkem Řepy běželo proti předsudkům takřka 500 závodníků

Do osmého ročníku běhu na podporu lidí s trestní minulostí se zapojilo téměř 800 běžců. Organizátoři v letošním ročníku šíří osvětu na téma vězněných žen a žen po výkonu trestu. Pravidelné akci pro veřejnost předchází tzv. virtuální běhy, kterých se v letošním roce zúčastnilo 283 běžců ve výkonu trestu přímo ve věznicích. Tradiční Běh se žlutou stužkou pro veřejnost se konal 20. června 2023 v podvečer v Aktivním lesoparku Praha-Řepy a zapojilo se do něj na čtyři sta padesát běžců, kteří v náročném terénu a ve velmi horkém počasí běželi štafetový závod na dva či čtyři kilometry.

 

V Aktivním lesoparku Řepy na Praze 17 se v úterý 20. června 2023 sešlo na 450 běžců, kteří se takto spojili v úsilí za vytvoření druhé šance pro lidi s trestní minulostí. Mezi nimi také 50 odsouzených, kteří si svůj trest ještě odpykávají. Vedle nich se v tričku se žlutou stužkou, symbolu pro návrat do společnosti a naděje, postavili běžci z řad Vězeňské služby ČR, Probační a mediační služby, Ministerstva spravedlnosti ČR nebo úřadu ombudsmana. Dále pracovníci neziskových organizací a firem, které zaměstnávají odsouzené nebo podporují osvětu. Štafetu sestavila také patronka dětí Žluté stužky, moderátorka Barbora Černošková. Žlutou stužku podpořil také ambasador projektu, herec Petr Čtvrtníček, který návštěvníkům griloval své originální speciality. Hlavní závod podporuje a organizuje sportovec a filantrop Tomáš Slavata.

 

Letošní 8. ročník běhu je věnovaný ženám, pravidla zacházení s vězněnými a propuštěnými ženami upravují tz. Bankocká pravidla. Ta jsou podkladem pro běžce odborníky, kteří se v průběhu roku setkávají nad tématy s cílem pomoci ke snižování trestní represe směrem k ženám tak, aby se mohly co nejrychleji vrátit k rodině, do zaměstnání a celkově řešit svou situaci efektivněji.

Akce pro veřejnost a závody Yellow Ribbon Run jsou hlavními aktivitami organizace Žlutá stužka z. s., kterou založila iniciátorka Yellow Ribbon Run v ČR a bývalá ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou a Věznice Kuřim Gabriela Slováková.

„Do aktivit Žluté stužky bychom do budoucna rádi zařadili také program prevence kriminality s dlouhodobým konceptem a spolupráci v týmu odborníků, se kterými jsem již nyní v kontaktu na lokální i mezinárodní úrovni,“ přiblížila Slováková.

Od března 2023 probíhaly tzv. virtuální běhy a Žlutostužkové dny přímo ve věznicích. V letošním roce se do Yellow Ribbon Run zapojilo 25 z 35 věznic v ČR. Osmý ročník běhu byl v březnu zahájen ve spolupráci s Věznicí Ruzyně, oddělení pro výkon trestu odsouzených žen v Domově sv. Karla Boromejského, dále se zapojily Věznice Stráž pod Ralskem, Světlá nad Sázavou a Věznice Nové Sedlo, objekt Drahonice, Věznice Příbram, Věznice Kuřim a Hradec králové objekt Pouchov, Věznice Vinařice, Rapotice, Olomouc, Teplice a další.

 

  

 

 

Příběhy běžců a podporovatelů Yellow Ribbon už třetím rokem dokumentuje fotograf Jan Jirkovský. Právě z jeho fotografií tak vznikl doprovodný program – putovní výstava „Uteč předsudkům aneb Žlutá stužka v pohybu“.

 

YRR podporují:

 

Zdroj: Yellow Ribbon
Foto: archiv pořadatele

Go to TOP