Návrh zákona o kyberbezpečnosti jde do meziresortního připomínkového řízení

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) odeslal v pondělí 19. června 2023 návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti do meziresortního připomínkového řízení. Jde o další krok, který je potřeba k přijetí připravované legislativy. Připomínková místa mají nyní na reakci 20 pracovních dní. Návrh nového zákona o kyberbezpečnosti reaguje na unijní směrnici NIS2, která mění požadavky na kybernetickou bezpečnost ve firmách a veřejné správě.

 

Zákon by měl vstoupit v účinnost v říjnu 2024, kdy končí lhůta pro přijetí směrnice. Návrh zákona NÚKIB předkládá i se zapracovanými podněty, které obdržel od konce ledna v rámci veřejných konzultací. Široká veřejnost tak měla podle úřadu unikátní příležitost podílet se na tvorbě zákona.

„Veřejné konzultace nám poskytly cennou zpětnou vazbu, jiný pohled na náš prvotní návrh a celou problematiku. Velice si vážím tak hojného zájmu o bezpečnost českého kyberprostoru. Všem zapojeným děkuji nejen za zaslané podněty, ale i za související konstruktivní debatu, která se zcela určitě přenese také do meziresortního připomínkového řízení. Chystaná legislativa je logickým krokem a nezbytnou reakcí na technologický a bezpečnostní vývoj potřebný pro bezpečnost naší země a občanů. Kybernetická bezpečnost se v dnešní době týká nás všech,“ uvedl ředitel NÚKIB Ing. Lukáš Kintr.

Podněty NÚKIB zveřejnil v anonymizované podobě na webových stránkách nis2.nukib.cz. Spolu s nimi NÚKIB zveřejnil i aktuální návrh zákona v podobě, v jaké byl odeslán do meziresortního připomínkového řízení.

NIS2 nahrazuje o šest let starší směrnici o bezpečnosti sítí a informačních systémů. Na uvedení nových pravidel do národních legislativ mají členské státy Evropské unie čas do 17. října příštího roku. Směrnice zavádí povinnost mapovat kybernetické hrozby a hlásit potíže pro firmy v mnoha sektorech. Podle odhadu NÚKIB se nová pravidla budou týkat více než 6000 subjektů v Česku, podle současných je takzvaně povinných osob přibližně 400.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

 

Go to TOP