MŽP chystá novelu zákona, která zrychlí nápravu ekologických škod

Rychlejší nápravu škod vzniklých na životním prostředí, zpřísnění sankcí včetně pokut pro viníky ekologických havárií a tím i preventivní účinek si slibuje Ministerstvo životního prostředí od chystané novely zákona č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů. Nynější podoba zákona je nefunkční a vyžaduje úpravu, uvedl ministr životního prostředí Mgr. Petr Hladík. Návrh novely zákona o ekologické újmě by měla vláda dostat na stůl do konce letošního roku, v případě schválení by mohl začít platit v polovině příštího roku.

 

„Je to naprosto zásadní legislativa, která je dnes nefunkční. Podle tohoto zákona (o ekologické újmě) se začalo řešit šest kauz a vypadá to, že žádná z nich nebude dořešena podle tohoto zákona. Už jenom tohle uvozuje, že tady máme 15 let zákon, který vlastně je nefunkčním zákonem,“ řekl ministr Hladík. Odborníci podle něj připravují úpravu vybraných paragrafů zákona o ekologické újmě. Materiál poté půjde do připomínkového řízení a následně bude připraven pro jednání vlády. „Myslím, že nejpozději do konce roku to prostě musíme mít po vládě a poslat do Poslanecké sněmovny,“ dodal Petr Hladík.

Novela zákona bude podle ministra jasně definovat, co to je ekologická újma. „Tak, aby byla prostě explicitní a nemohl z ní nikdo vyklouznout,“ přiblížil ministr návrh předpisu. Upravený zákon bude také přesně definovat provozovatele. „To znamená ten, kdo se řeší podle zákona o ekologické újmě a kdo se řeší podle složkových zákonů, jako je zákon o ochraně přírody, vodní zákon a lesní zákon,“ podotkl Petr Hladík. Na základě novely budou moct orgány státní správy vydávat jasné pokyny a realizovat nápravná opatření v reálném čase. Provozovatel bude muset okamžitě provést nápravná opatření, která mu státní správa nařídí.

Novela obsahuje také zpřísnění podmínek pro pojištění či analýzu rizik a výrazné zvýšení pokut. „Třeba do vodního zákona jsme dali 50 milionů a tady si myslím, že nemůžeme jít níž,“ řekl také ministr. Výše pokuty by podle něj měla mít hlavně preventivní účinek, aby znečišťovatele odradila od porušování zákonů.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP