První dokuvideo z produkce IRJ dokazuje sílu dialogu navzdory tragické smrti

Institut pro restorativní justici představil dokusérii #zOčídoOčí, ve které sdílí inspirativní příběhy lidí, jimž do života zasáhl konflikt či trestný čin. Ukazuje, jak jim následný dialog dopomohl situaci zvládnout. Zprostředkováním tématu konfliktu a dialogu chce rozšířit povědomí o konceptu restorativní justice a srozumitelně jej představit neodborné veřejnosti.

 

Projekt #zOčídoOčí je plánován jako série 3-5 dokuvideí se stejným konceptem, ale různými příběhy, v délce do 15 minut. Video je stále nejpopulárnější a tudíž nejvhodnější médium pro sdílení zlomů v životech lidí a jejich zpracovávání těchto složitých situací. Je to současně ideální nástroj pro edukaci o restorativní justici a jejím různorodém potenciálu,“ říká o volbě orientovat se na produkci dokuvideí Anna Perdoková, fundraiserka v Institutu pro restorativní justici.

 

Tématem prvního z videí projektu #zOčídoOčí: Po smrti, přátelství je neuvěřitelný příběh, v němž sehrají roli coming out, láska, koně, přijetí i zabití. Několik překvapivých zlomů přichází i v trestním řízení. Podívejte se na restorativní dialog Max*ine, Adriána, Terezy a Martina.

 

 

„Kouzlo dialogu v restorativní justici směřuje nejen k léčení sebe, ale může přerůst do celospolečenského dialogu,“ věří Max*ine a Tereza její slova potvrzuje: „Dialog s Adriánem umožňuje začít se hojit. Dává ohromnou úlevu a doufám, že i naději nám všem, do dalšího života.

 

 

Za vznikem projektu #zOčídoOčí jsou tři stěžejní motivace

První je obecné přesvědčení (v souladu s hodnotami Institutu pro restorativní justici) týkající se pozitivního dopadu sdílení lidských příběhů se všemi souvislostmi, emocemi a otázkami, které protagonisté sami považují za důležité.

Druhým vodítkem při tvorbě série videí je vize a zkušenost, že vzájemný dialog nese potenciál nastolit ozdravnou změnu nejen uvnitř samotných účastníků, ale i u svědků tomuto procesu přítomných.

Třetí zásadní pohnutkou je využití právě těchto procesů k přiblížení jinak složitého, abstraktního a pro mnohé neznámého konceptu restorativní justice. Videa mají mimo jiné pomoci ilustrovat hlavní možný efekt restorativní justice: tradiční soudní proces často prostor pro příběhy ani dialog nevytváří. Těžko v něm pak tedy nacházíme prvky nutné k osobní i společenské změně: smír, porozumění, vyslyšené truchlení, akceptace, odpuštění čí nahlédnutí na události z jiné perspektivy.

 

 

Zdroj: Institut pro restorativní justici
Foto: archiv IRJ

 

Go to TOP