Novela zákona ke zřízení dětského ombudsmana je v připomínkovém řízení

Novela zákona č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů, a dalších souvisejících zákonů, která ustavuje postavení a nezávislost budoucího dětského ombudsmana, je v připomínkovém řízení. K jejímu textu se mohou – a to do poloviny července – vyjádřit ministerstva, úřady i příslušné organizace. Po vypořádání připomínek novelu projedná Legislativní rada vlády a na podzim ji chce ministr pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D., předložit vládě. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí.

 

„Napravujeme tak nedostatky, které vůči dětem a respektu i dodržování jejich práv jako ČR máme. Navazujeme tím také na dobrou praxi v zemích kolem nás, kde už dětský ombudsman funguje dávno,“ uvedl ministr Šalomoun.

Předloha ustavuje postavení a nezávislost budoucího dětského ombudsmana a také rozsah jeho pravomocí. Navrhuje model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv. Dětským ombudsmanem by se podle předlohy mohla stát osoba starší 40 let, která se v průběhu předchozích deseti let nejméně pět let zabývala ochranou či prosazováním práv dětí. Mezi uchazeči by mohli být zahrnuti třeba i soudci projednávající opatrovnické spory.

K pravomocím dětského ombudsmana by podle Michala Šalomouna patřila vzdělávací činnost o právech dítěte, kontrola dodržování práv dětí i vstupování do některých typů soudních řízení, zejména opatrovnických. „Tipuji, že případů by měly být nižší desítky ročně,“ uvedl ministr v květnu před poslanci z petičního výboru.

Se zřízením postu dětského ombudsmana počítá Úmluva o právech dítěte, která začala platit v někdejším Československu v únoru 1991. Závazky při svém vzniku převzalo Česko. Je jednou z posledních zemí, která dětského ombudsmana nemá. Vytvoření pozice doporučovaly opakovaně vládní výbor pro práva dítěte i mezinárodní instituce.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP