Nástupce olomouckého žalobce Daňhela by mohl být znám v srpnu až září

O nástupci olomouckého vrchního žalobce Mgr. Radima Daňhela by mohlo být jasno v srpnu až září, odhaduje nejvyšší státní zástupce JUDr. Igor Stříž. Daňhel skončí ve funkci 31. července. Podle Igora Stříže je tak velmi pravděpodobné, že od srpna funkci dočasně zastane Daňhelův náměstek Mgr. Radek Bartoš.

 

Rezignaci Radima Daňhela oznámilo Ministerstvo spravedlnosti v pátek 9. června. Igor Stříž se na začátku tohoto týdne sešel s ministrem spravedlnosti JUDr. Pavlem Blažkem, Ph.D., ale na setkání podle nejvyššího státního zástupce nepadla žádná konkrétní jména ani žádný konkrétní termín.

„Předpokládám, že někdy v průběhu srpna, září bych tu situaci chtěl vyřešit rozhodnutím ministra. Je to ale můj hrubý odhad,“ řekl Igor Stříž. Vzhledem k tomu, že Radim Daňhel ve funkci končí 31. července, je podle Stříže velmi pravděpodobné, že funkci bude dočasně zastávat Daňhelův náměstek Mgr. Radek Bartoš. „Chystám se na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kde budu hovořit i s panem náměstkem, abychom si situaci vyjasnili a popsali,“ sdělil Stříž. Uvedl, že ohledně nástupce Daňhela sice má nějaké kandidáty, ale dosud s nimi nehovořil. Konkrétní jména nezmínil.

Radim Daňhel si podle Stříže podal žádost o přeložení na své původní pracoviště – působil jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Olomoucké vrchní státní zastupitelství vedl od poloviny července loňského roku, kdy ve funkci nahradil JUDr. Iva Ištvana, který stál v čele úřadu dvě desítky let a který loni v dubnu na vlastní žádost přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství.

 

Zdroj: ČTK
Foto: VSZ Olomouc

Go to TOP