U správního soudu vzrostla délka řízení, trend se daří obracet, uvedl předseda

Průměrná délka řízení se u Nejvyššího správního soudu (NSS) loni dostala na historické maximum, činila 355 dní, tedy téměř rok. Předseda JUDr. PhDr. Karel Šimka, Ph.D., LL.M., který je ve funkci od loňského února, se snaží trend zvrátit řadou konkrétních opatření. Přibylo asistentů i stážistů, postupně vzroste také počet aktivních soudců NSS ze současných 33 na 37, což znamená vznik dvou nových senátů. „Máme sice špatná aktuální čísla, ale trend je dobrý,“ řekl 24. května Karel Šimka na konferenci k 20 letům NSS.

 

Karel Šimka doufá, že příslib navyšování počtu soudců nezvrátí ani plánované úspory ve státním rozpočtu. Je to prý investice, která se vyplatí. V kauzách, o kterých rozhoduje NSS, totiž často jde o velké částky, ať už jde o stavební problematiku, daně nebo různé ekonomické regulace. „Když to nebude běžet, stojí to ekonomiku příliš mnoho,“ uvedl Karel Šimka.

Délka řízení rostla od roku 2017 a postupně se dostala vysoko nad dlouhodobý průměr, který za celých 20 let obnovené existence soudu činí 198 dní. Karel Šimka věří, že díky kombinaci více opatření se na konci roku 2025 soud dostane zhruba na 180 dní, tedy půl roku. „To je velmi slušný evropský nadstandard,“ řekl předseda. Nyní prý soud potřebuje alespoň rok, aby odboural to, co se v soudcovských kancelářích dosud hromadilo.

Faktorem, který soud nemůže ovlivnit, ale který nyní pozitivně vstupuje do hry, je snížený nápad, tedy menší přísun nových kasačních stížností a dalších podnětů. Loni se nápad pohyboval kolem 3500 stížností, před tím několikrát přesáhl čtyřtisícovou hranici. Nejvíce zatíženým soudcům vedení soudu už dříve zastavilo individuální nápad, díky tomu také klesají počty nedodělků, zejména těch nejstarších.

Zatím posledními personálními posilami soudu byli vloni Mgr. et Mgr. Michal Bobek, Ph.D., Dr.h.c., a letos Mgr. Tomáš Kocourek, Ph.D. Letos zazní nová jména, avizoval Karel Šimka. Při hledání nových soudců uplatňuje vedení zásadu „dva ku jedné“, což znamená, že na dva nové adepty z justice by měl vždy připadat jeden z jiných právních profesí, tedy z advokacie, úřadů nebo akademické sféry. Karel Šimka se obává, že kdyby soud tvořili jen kariérní soudci, mohl by se názorově „zapouzdřit“.

Nelze vyloučit, že v příštích měsících a letech se snaha o rozšíření stavu NSS bude střetávat s opačným procesem, tedy s odchodem některých soudců k Ústavnímu soudu, který prochází obměnou. Prezident Petr Pavel už navrhl JUDr. Josefa Baxu, mezi často zmiňovanými kandidáty je také třeba místopředsedkyně NSS JUDr. Barbara Pořízková. „Tři nebo čtyři kolegy dokážeme nahradit, to není takový problém,“ věří Karel Šimka. Naopak z Ústavního soudu by se měl příští rok vracet soudce doc. JUDr. Vojtěch Šimíček, Ph.D.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP