Soudce Jan Filip se po konci mandátu bude dál věnovat ústavnímu právu

Ústavní soudce prof. JUDr. Jan Filip, CSc., se i po skončení svého desetiletého funkčního období bude věnovat ústavnímu právu. Působí jako vyučující na Masarykově univerzitě. „A budu říkat, jako kolegové, takzvaní ústavní právníci: ‚Je to zajímavý problém a jsem zvědav, co na to řekne Ústavní soud‘,“ uvedl dnes Jan Filip. Funkční období mu končí za dva týdny, poslední velký nález vyhlásil dnes 18. dubna, týkal se povinnosti takzvaných třetích osob registrovat se pro vedení volební kampaně. Soud povinnost zachoval.

 

Jan Filip byl soudcem od 3. května 2013, už 20 let před tím se však na činnosti soudu podílel jako asistent. Připravoval tak koncepty tisíců nálezů a usnesení, další rozhodnutí pak sám přijímal. „Často ty, o kterých vůbec nevíte, daly nejvíc práce. Když děláte třeba dvacátou verzi, kolegové jsou někdy velice nároční, tak už nevíte, jestli skočit z okna, nebo se pustit znovu do práce,“ řekl soudce.

Jan Filip byl například soudcem zpravodajem v řízení, na jehož konci ÚS kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů škrtnul část volebního zákona. Nechal v platnosti pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, zrušil ale přidanou klauzuli, jež pro koalice stanovila hranici deseti, 15, respektive 20 procent, podle počtu subjektů. Soud škrtal i v paragrafech upravujících určování počtu poslanců v jednotlivých volebních krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů.

Nález tehdy vyvolal značnou pozornost mezi odborníky i politiky, měnil se kvůli němu zákon. Možná nejvíc si však Jan Filip podle svých slov cení nálezu, který udržel povinnost velkých řetězců bezplatně poskytovat část neprodejného zboží potravinovým bankám.

Podle nálezu, vyhlášeného v lednu 2019, nejde o protiústavní zásah do vlastnických práv ani do práva podnikat. Jan Filip dnes připomněl, že tehdy čelil kritice – prý vrací poměry v Česku někam do února 1948, tedy do období, kdy se moci chopili komunisté. Jan Filip je ale rád, že potravinové banky v Česku neskončily. „V následujících letech se ukázalo, jakou mají roli,“ řekl ústavní soudce.

Na výběru nových ústavních soudců se Jan Filip podle svých slov nijak nepodílí, ani se k němu nevyjadřuje. Spolu s Janem Filipem skončí také oba místopředsedové ÚS prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc., a JUDr. Milada Tomková. Na jejich místa navrhl prezident Petr Pavel senátorům soudce JUDr. Josefa Baxu a Mgr. Danielu Zemanovou a ústavního právníka prof. JUDr. PhDr. Jana Wintra, Ph.D.

 

Zdroj: ČTK
Foto: ÚS, archiv AD

Go to TOP