Domácí násilí je život ohrožující, přenáší se z rodičů na děti, říká Lucie Hrdá

Domácí násilí je podle advokátky JUDr. Lucie Hrdé život ohrožující, přenáší se z rodičů na děti jako nakažlivá nemoc, ale společnost tomu nevěnuje odpovídající pozornost a nemá tendenci jej řešit a trestat. Advokátka to řekla k debatě o dopadech sexualizovaného a domácího násilí na jednotlivce a společnost, kterou – s cílem přispět ke změně postojů společnosti – uspořádal v úterý 28. března 2023 senátní Výbor pro sociální politiku.

 

Předsedkyně Výboru pro sociální politiku Mgr. Miluše Horká uvedla, že od předchozí podobné debaty před rokem se přístup k domácímu násilí ve společnosti prakticky nezměnil. Z veřejného prostoru se nepodařilo odstranit fyzické trestání dětí a „domácí násilí je tak vnímáno jako něco, co do života prostě patří,“ dodala.

Tresty pro pachatele domácího násilí jsou podle Miluše Horské velmi směšné v porovnání s tím, co způsobí v životech obětí. Lucie Hrdá (na snímku vlevo)  k tomu řekla, že pokud by soudci byli vzděláni v tématice domácího násilí, v bagatelizujících rozsudcích by se nemohly objevit věty o tom, že znásilnění otcem vnímá dítě lépe, vytěsní ho nebo že si nezletilá za znásilnění může sama svým chováním.

Forenzní psycholožka a soudní znalkyně doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc., dr. h. c. (na snímku), uvedla, že v mnoha případech nelze zabránit domácímu násilí, ale lze s oběťmi jednat korektním adekvátním způsobem. Nelze naopak amatérsky obětem vytýkat, že násilí měly předejít odchodem od agresora, případně se měly dostatečně bránit. „Volíme laické amatérské odpovědi, improvizujeme, používáme často falešné stereotypy,“ přiblížila docentka Čírtková aktuální situaci.

Magistra Horská zmínila, že minimálně dva z pěti dospělých se během svého života setkali se sexualizovaným násilím. Náklady na léčbu obětí a ztráty způsobené jejich pracovní neschopností představují podle odhadů ročně až 14,5 miliardy korun. Lucie Hrdá k tomu podotkla, že pokud by každá třetí žena nebo každé čtvrté dítě trpěly nakažlivou nemocí, stát by vynaložil na řešení mnohem více energie.

Vláda chystá zákon proti domácímu násilí. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové by předpis mohl například prodloužit z nynějších deseti na 14 dnů vykázání násilníka z domova. K domácímu násilí by se mělo přihlížet také při rozvodu při svěřování dětí do péče i při vypořádání jmění manželů.

Vykázání na ochranu ohrožených se v České republice zavedlo od ledna 2007. Do konce loňského roku policie využila toto opatření podle statistik v 18 688 případech, za první dva letošní měsíce v dalších 221. Podle průzkumů zažila v Česku domácí násilí každá třetí žena a každý desátý muž. Výzkumníci už dřív spočítali, že ČR ztrácí ročně kvůli domácímu násilí desítky miliard korun, a to na výdajích na nemocenské, zdravotní péči, policejní zásahy či justici.

 

 

Zdroj: ČTK
Foto: Senát P ČR

Go to TOP