Brněnské soudy a další instituce se díky Noci práva otevřely návštěvníkům

Soudní budovy v Brně, justiční metropoli Česka, zůstanou dnes 8. března otevřené až do pozdních večerních hodin. Vrcholné justiční instituce se zapojily do Noci práva, popularizační akce, jejímž cílem je představit právo široké veřejnosti. Zájemci přicházejí osobně debatovat se soudci a dalšími odborníky, mohou si prohlédnout zákulisí soudů nebo vyslechnout přednášky. Noc práva se dnes koná také v Olomouci, 15. března se uskuteční ještě v Ostravě, Frýdku-Místku a Opavě.

 

„O festival je obrovský zájem, v Brně se na jednotlivé akce zaregistrovalo už přes 600 lidí. Největší zájem je letos o návštěvu Ústavního soudu a o semináře či přednášky, kde jsme už navyšovali kapacitu místností. Besed se zúčastní až 150 lidí,“ popsal Mgr. Ing. John Gealfow, předseda spolku Nugis Finem, který Noc práva organizuje.

„Vážím si toho, že se justice chce určitým způsobem otevírat veřejnosti a ukazovat, jak funguje zevnitř,“ doplnil organizátor. Podle Gealflowa je důležité, aby si lidé mohli třeba krátce promluvit se soudci a zjistit, jak přemýšlejí. I pro některé soudce je neformální kontakt s veřejností důležitý. Chtějí svou profesi ukázat v dobrém světle a zodpovědět případné otázky.

„Nežijeme na nějaké slonovinové věži, odděleni od běžného života. Jsme lidé, kteří přemýšlejí o práci, kterou dělají, berou ji vážně, je to pro řadu z nás vášeň,“ řekl novinářům soudce Nejvyššího soudu JUDr. Pavel Simon.

„Řada občanů se k soudu v rámci své životní poutě dostane, ale mnohdy je to v roli účastníků, a to nemusí být vždy příjemné,“ uvedl předseda Nejvyššího soudu JUDr. Petr Angyalossy, Ph.D. Noc práva umožňuje lidem přijít v klidu a se zájmem, jako když třeba navštěvují památky. „Pro mladé lidi je to příležitost rozšířit si obzory. Třeba jednou rozšíří naše řady a přijdou jako administrativní zaměstnanci nebo jako soudci,“ řekl Petr Angyalossy.

Do Noci práva se v Brně zapojil Ústavní, Nejvyšší i Nejvyšší správní soud, stejně jako Právnická fakulta Masarykovy univerzity nebo Kancelář veřejného ochránce práv.

Více o programu Noci práva jsme informovali ZDE.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Igor Zehl

Go to TOP