Vláda podpořila zákony na úpravu voleb, hlasovat by se mohlo jen v jeden den

Volby by se mohly od roku 2026 konat jen v pátek od 7 do 22 hodin. Vláda dnes, tedy 1. února 2023, schválila novelu ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a dále návrh zákona o správě voleb a návrh zákona, jímž se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o správě voleb, které s tím počítají. Podle předlohy Ministerstva vnitra by také měly volby do Senátu, do zastupitelstev krajů a obcí dostat pevný termín v prvním celém říjnovém týdnu. Změnit by se mohla i pravidla pro tvorbu volebních okrsků, vzniknout by měl nový informační systém správy voleb. Předlohu nyní projedná Parlament.

 

Ministerstvo vnitra v novele upozorňuje, že Česká republika je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny. Volební místnosti se nyní otevírají v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Podle nové úpravy by se volilo jen v pátek a celková doba hlasování by se prodloužila o hodinu. Vnitro upozorňuje, že by to neznamenalo snížení nákladů na odměny členů volebních komisí. „Po ukončení hlasování je navíc potřeba počítat i s časem na sčítání hlasů, které bude probíhat do nočních hodin,“ stojí v důvodové zprávě.

Za nepružná označuje Ministerstvo vnitra v návrhu dosavadní pravidla pro tvorbu volebních okrsků, která vedou k fixaci nynějších zhruba 14 800 okrsků a neumožňují snížení jejich počtu. „Při celkovém počtu cca 8,5 milionu voličů připadá na jeden okrsek v průměru zhruba 570 voličů. Skutečná lidnatost okrsků se liší případ od případu. Existují okrsky přesahující tisícovku voličů, ale i okrsky o pouhých několika desítkách voličů,“ stojí v návrhu. Nová úprava má podle úřadu obcím „rozvázat ruce“ při slučování okrsků a redukci jejich počtu, což by znamenalo úspory.

Zákon počítá s vytvořením informačního systému správy voleb, který bude obsahovat jednotný seznam voličů a okrskových volebních komisí, registr kandidátních listin a přinese možnost podávat kandidátní listiny prostřednictvím elektronického formuláře. To by mělo odstranit chybovost při předkládání kandidátek. Vytvoření systému by mělo podle návrhu stát 200 milionů korun, později se počítá s náklady 20 milionů korun ročně na údržbu systému.

Voliči by také měli dostat možnost požádat o voličský průkaz elektronicky na kterémkoli obecním úřadě. V současné době je nutné žádat výlučně tam, kde má volič trvalý pobyt.

Zákon je spojený se změnou Ústavy, která by měla v duchu předchozích dohod zafixovat senátní obvody na 12 let tak, aby se neměnily kvůli změně počtu obyvatel každé dva roky při obměně třetiny Senátu. Senátní, komunální a krajské volby by se pak měly konat vždy na konci prvního celého říjnového týdne.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP