Vznikající nový TŘ projedná příští týden Ústavně-právní výbor Senátu

Vznikající podobu nového trestního řádu projedná příští týden Ústavně-právní výbor Senátu. V brzké době by se měl současnou verzí paragrafového znění zákona zabývat i Ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny. Uvedl to dnes, tedy 10. ledna 2023, ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., který chce mít před pokračováním legislativních prací souhlas zákonodárců.

 

Současný trestní řád pochází z roku 1961. Nový procesní předpis vzniká už řadu let, Komise pro nový trestní řád Ministerstva spravedlnosti zahájila pod vedením soudce prof. JUDr. Pavla Šámala, Ph.D., svou činnost již v roce 2014. Nynější vláda se v programovém prohlášení zavázala, že návrh zákona dokončí.

„Pracuje na tom určitá komise již mnoho let za období různých vlád. Nemá cenu pokračovat, aniž by nově zvolení poslanci a senátoři řekli, jestli touto cestou pokračovat, nebo ne,“ prohlásil nyní  ministr Blažek. „Teprve poté budeme schopni říci, jakým směrem se případný nový trestní řád bude ubírat,“ dodal.

Že je první verze paragrafového znění hotová a že ji chce Ministerstvo spravedlnosti konzultovat s ústavněprávními výbory obou komor Parlamentu, uváděl Blažkův legislativní náměstek Mgr. Michal Franěk už loni v létě. Ministr Blažek, který je civilní profesí advokát, tehdy připustil, že se s názorem odborné komise rozchází v názoru na stížnosti pro porušení zákona – zatímco experti je chtějí z nového zákona vyjmout, Blažek chce tento ministerský mimořádný opravný prostředek zachovat. Praxe podle něj ukázala, že stížnost ministra k Nejvyššímu soudu může v mnoha případech napravit rozhodování soudů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv redakce AD

 

Go to TOP