Polská policie chtěla zbavit imunity poslankyni, která přešla na červenou

Polská policie se snažila zbavit imunity poslankyni G. L. z Občanské platformy, která během protestu na hraničním přechodu s Českou republikou před dvěma lety přešla na přechodu na červenou. Na křižovatce tehdy nebyl provoz, společně s poslankyní přecházel i další člověk, vše za přítomnosti novinářů.

 

V dubnu 2020 se v polské obci Chałupki protestovalo proti pravidlům pro přechod hranic zavedených kvůli pandemii covidu-19. Pendleři kritizovali povinnou čtrnáctidenní karanténu po překročení hranice, poslankyně je tehdy přijela podpořit. O demonstraci natočil reportáž například server Nowiny portal.

Na záběrech médií je vidět, že když poslankyně uprostřed přecházení padla červená, nezůstala na ostrůvku, ale došla na druhou stranu silnice. Právě toto rozhodnutí je předmětem policejního zájmu o poslankyni. Žena uvedla, že ji policie v této záležitosti kontaktovala zhruba měsíc po protestu, a trvá na tom, že na záběrech je vidět jen semafor za ní, a nikoliv ten před ní a není proto jasné, jaká barva na něm svítila.

Ačkoliv přímo v den protestů policie nezasáhla, letos v létě podala žádost o zbavení imunity. Žádostí se následně zabýval poslanecký mandátový a imunitní výbor.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

 

Go to TOP