NS se zabývá logem stavební firmy, které připomíná nacistický symbol

Nejvyšší státní zástupce JUDr. Igor Stříž se obrátil na Nejvyšší soud v kauze stavební firmy s logem, které se podobá jednomu z nacistických symbolů. Městský soud v Praze zprostil jednatele firmy obžaloby, Stříž se snaží rozhodnutí zvrátit prostřednictvím dovolání k nejvyšší instanci. Dovolání je dostupné na webu veřejné žaloby, Nejvyšší soud o něm zatím nerozhodl.

 

Muž se dostal před soud kvůli stavební buňce umístěné na staveništi v Koněvově ulici v Praze. Na stěně byl pod názvem firmy také obrázek lebky se zkříženými nástroji – kladivem a dlátem. Podobal se vojenské insignii Totenkopf. Umrlčí lebku používaly jako svůj symbol oddíly SS, ozbrojené organizace německé nacistické strany. Dále byl na buňce nápis Stavební služby se zvýrazněnými písmeny S v obou slovech.

Obvodní soud pro Prahu 3 uznal muže vinným z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Uložil mu peněžitý trest 50 000 korun. Podle obvodního soudu podnikatel prostřednictvím zvolené symboliky vyjadřoval sympatie k neonacistickému hnutí.

Městský soud však jednatele zprostil obžaloby. Dospěl k závěru, že logo je sice nevkusné, ale jeho použití nelze kriminalizovat. Neodkazuje prý k žádnému konkrétnímu extremistickému hnutí.

Nejvyšší státní zástupce trvá na tom, že zvolená symbolika vyjadřovala krajně nacionalistické názory. Připomněl, že stejné symboly nechal muž umístit také na auta a oblečení zaměstnanců, přičemž tvrdil, že o historii se nezajímá a lebku spojoval se symbolikou smrti v mexické kultuře.

Nejvyšší státní zástupce obhajobě neuvěřil. „Úmysl obviněného při znalosti významu užitých symbolů zahrnoval i projev sympatie k neonacistickému hnutí. Pokud by obviněný s tímto hnutím sympatizovat nechtěl, jistě by si jeho symboly z vlastní vůle neobjednal k vyhotovení a nezobrazil přímo na majetku stavební společnosti, jíž byl jednatelem,“ stojí v dovolání.

Nejvyšší státní zástupce navrhl, aby Nejvyšší soud zrušil zprošťující rozsudek. Městský soud by tak musel rozhodovat znovu.


Zdroj: ČTK; NSZ; NS
Foto: Aleš Ležatka

Go to TOP