MV: Zákon o elektronizaci voleb s hlasováním online zatím nepočítá

Zákon o elektronizaci správy voleb chce Ministerstvo vnitra prosadit ve vládě do konce ledna 2023. S hlasováním online či poštou návrh nepočítá, podle ministra vnitra Mgr. Bc. Víta Rakušana to bude záležet na dohodě parlamentních stran. Ministr kvůli tomu ustavil pracovní skupinu, která se má poprvé sejít koncem listopadu. Konkrétní závěry od ní bude chtít během příštího roku. Zákon by měl platit od ledna 2026.

 

„V příštím roce bych chtěl mít nějaký výsledek, který bude mapovat politickou vůli k nějakým dalším změnám i názory odborníků,“ uvedl ministr Rakušan k činnosti pracovní skupiny a možnosti doplnit zákon například o elektronické hlasování. Uvedl, že je zastáncem korespondenční formy hlasování minimálně pro Čechy žijící v zahraničí, což loni navrhl Senát.

K novinkám zákona, který Ministerstvo vnitra předložilo v květnu, patří zavedení jednoho volebního dne místo dvou, jak je obvyklé v ostatních evropských zemích. Lidé by mohli hlasovat vždy v pátek od 7:00 do 22:00, měli by na to celkem 15 hodin, tedy o hodinu déle než při současných dvou dnech. Jednodenní volby by odstranily problém se zabezpečením volebních schránek během noční přestávky, uvedl ministr. „Dvoudenní volby považujeme za historický relikt,“ řekl Vít Rakušan.

Obecní, krajské a senátní volby by se měly konat o prvním říjnovém týdnu vždy v pátek. Cílem je zabránit posunování termínu voleb směrem k létu. Kvůli zavedení jednodenních voleb by však podle dřívějších informací Ministerstva vnitra měli mít lidé i možnost hlasovat v předstihu vždy ve středu před volebním dnem na obecním úřadu. Jména kandidátů pro senátní a prezidentské volby by nově měla být seřazena na jednom hlasovacím lístku, nikoli na samostatných lístcích. Znamenat to bude úsporu papíru ve výši až 15 milionů korun, uvedl ministr Rakušan při představení zákona. Zmínil, že na základních principech se shodl s ostatními šéfy stran vládní koalice.

Zákon počítá s vytvořením informačního systému správy voleb, který bude obsahovat jednotný seznam voličů a okrskových volebních komisí i registr kandidátních listin a přinese možnost podávat kandidátní listiny prostřednictví elektronického formuláře, který odstraní chybovost při předkládání kandidátek, uvedl ministrův náměstek Mgr. Petr Vokáč. Vytvoření systému bude podle něj stát 200 milionů korun, provoz pak 20 až 40 milionů korun ročně. Náklady ve stejné výši odhadl Petr Vokáč i v případě zavedení elektronického hlasování.

Voliči si budou moci požádat o voličský průkaz elektronicky na kterémkoli volebním úřadě, v případě komunálních voleb s ním budou moci nově hlasovat na kterémkoli místě v domovské obci, tedy například i v nemocnici, uvedl ředitel odboru voleb Mgr. et Mgr. Tomáš Jírovec. Zákon je spojen se změnou Ústavy, která by měla v duchu předchozích dohod zafixovat senátní obvody na 12 let tak, aby se neměnily kvůli změně počtu obyvatel každé dva roky při obměně třetiny Senátu.

Zákon o správě voleb by měl podle Petra Vokáče zastoupit původně připravovaný podrobnější volební kodex a sjednotit volební pravidla do jednoho předpisu. Zavedení jednodenních voleb navrhovalo Ministerstvo vnitra už před dvěma lety, tehdejší vláda jej ale neprojednala.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP