Senát zřejmě propojí novelu služebního zákona s dalšími zákony

V novele služebního zákona, která se týká ministerských náměstků, zřejmě Senát doplní chybějící provázanost s dalšími zákony. Horní komoře to 26. října doporučil její ústavně-právní výbor. Rozhodl tak ve shodě s úterním postojem výboru pro veřejnou správu. Senát o novele rozhodne za týden.

Výbory mimo jiné navrhly, aby náměstek pro státní službu nadále podléhal zákonu o střetu zájmů, i když se jeho funkce změní na nejvyššího státního tajemníka. Pokud se Senát s navrhovanými úpravami ztotožní, novelu spolu s nimi bude muset opět projednat Sněmovna.

Novela má změnit odborné ministerské náměstky pro řízení sekcí na vrchní sekční ředitele a zrušit omezení počtu politických náměstků členů vlády. Opoziční poslanci neúspěšně prosazovali, aby nějaká hranice pro počet náměstků v zákoně zůstala.

Změny služebního zákona mají podle předkladatelů prohloubit odpolitizování státní služby tím, že stanoví jasnou hranici mezi politickým vedením ministerstev a jejich úřednickým aparátem. Od zavedení pětiletého funkčního období pro vedoucí státní úředníky si zastánci novely slibují vnitřní konkurenci a motivaci ke zvyšování úrovně služby.

Navrhované zrychlení výběrových řízení na pozice ve státní službě chce koalice dosáhnout například zkrácením některých lhůt, elektronickou komunikací nebo rozšířením možností v omezení počtu uchazečů, kteří jsou přizváni na pohovor. Běžná úřednická místa by se obsazovala podle novely ve zjednodušeném výběrovém řízení. Předloha upravuje i služební studijní volno.


Zdroj: ČTK
Foto: senat.cz

Go to TOP