In Iustitia vyzývá k novele trestního zákoníku, má ochránit komunitu LGBT

Právnická organizace In Iustitia vyzvala v souvislosti se zastřelením dvou lidí u bratislavského gaybaru k novele českého trestního zákoníku. Obecně prospěšná společnost ve svém vyjádření uvedla, že LGBT+ komunita není v Česku navzdory četným útokům chráněna legislativou.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že střelba byla trestným činem z nenávisti k menšině. Oběti střelce údajně patřily ke komunitě LGBTI (lesby, gayové, bisexuálové, transgenderové osoby a další).

„Jde o ohavný projev předsudečného násilí, kterému LGBT+ komunita čelí dlouhodobě. Většinou však jeho projevy nejsou tak brutální, aby se o nich psalo,“ reagovala In Iustitia, která se otázkám předsudečného násilí a související osvětě dlouhodobě věnuje. „Posměšky, nadávky a výhrůžky, zejména ty na sociálních sítích, bývají často bagatelizovány. A to navzdory tomu, že napadené zraňují a mnohdy se jedná o trestné činy. Chceme ale zdůraznit, že nejsou o nic méně vážné než jiné formy předsudečného násilí,“ pokračovala organizace a varovala, že tragédie, ke které následně došlo, je odstrašujícím případem toho, kam až mohou předsudečné projevy v on-line prostoru vést. Pokud orgány činné v trestním řízení násilí na sociálních sítích nebudou důsledně řešit, může to skončit i teroristickým útokem.

„Je nutné novelizovat trestní zákoník tak, aby explicitně chránil před útoky pro sexuální orientaci a genderovou identitu. Tyto útoky se prokazatelně dějí, útočníci však nebývají kvůli absenci příslušných chráněných charakteristik spravedlivě potrestáni,“ doplnila organizace k situaci v Česku

Sněmovna počátkem června obdržela poslaneckou novelu občanského zákoníku, podle které by v Česku lidé stejného pohlaví měli od poloviny příštího roku dostat možnost uzavírat manželství. Prezident Miloš Zeman následně uvedl, že takový zákon by vetoval. Podpořil naopak ústavní novelu, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy. Takovou úpravu listiny základních práv a svobod koncem července předložila do Sněmovny padesátka poslanců. V minulém volebním období se obě tyto předlohy dostaly ve Sněmovně do druhého čtení, dál ale jejich schvalování nepostoupilo.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP