Turecko projednává zákon proti dezinformacím, novináři se bojí postihů

Turecký Parlament začal projednávat nový zákon proti dezinformacím, který podle kritiků může vést k přísnějším postihům nezávislého tisku. Proti návrhu zákona demonstrovali před budovou Parlamentu novináři, napsaly zahraniční agentury. Ti poukazují na to, že zákon obsahuje příliš neurčitá ustanovení, která by vláda mohla zneužít pro postih svých kritiků. Vládní poslanci tvrdí, že nechtějí zavést cenzuru. Turecko patři k zemím, které se pravidelně umisťují na konci žebříčku hodnocení svobodného tisku.

 

Mezi spornými body novely trestního zákoníku je podle kritiků paragraf, který trestá až třemi roky vězení šíření nepravdivých informací o národní bezpečnosti, pokud to ve veřejnosti vyvolá paniku nebo strach. Text sepsala vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má se svými spojenci v Parlamentu většinu. Podle agentury Reuters je tak pravděpodobné, že Parlament novelu schválí.

„Pokud bude návrh zákona schválen tak, jak je, svoboda slova a tisku bude v Turecku v ohrožení,“ uvedl předseda novinářské asociace parlamentních zpravodajů Kemal Aktaş. „Je to jeden z nejtěžších cenzurních zásahů v dějinách (turecké) republiky. Je to pokus o zničení tisku,“ sdělil syndikát novinářů z města Diyarbakir.

Vládní poslanci ale odmítají, že by chtěli zavést cenzuru. „O blokování či omezování přístupu k sociálním médiím nemůže být řeč. AKP je stranou, která bojuje proti cenzuře a zákazům,“ uvedl vládní poslanec Hüsein Yayman.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se podle agentury AFP snaží zpřísnit rok před parlamentními volbami dohled nad tiskem. Vláda a s ní spřízněné osoby vlastní největší mediální domy v zemi. Novináři navíc čelí obžalobám, například za urážku prezidenta. V žebříčku svobody tisku nevládní organizace Reportéři bez hranic je Turecko na 149. místě ze 180 hodnocených zemí.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP