Proti bývalým dozorcům z koncentráků se vede ještě 23 soudních řízení

Proti bývalým dozorcům z nacistických koncentračních táborů vedou německá státní zastupitelství ještě 23 řízení. Deníku Die Welt to řekl zástupce ředitele centrály pro vyhledávání osob podezřelých ze zločinů nacismu v německém Ludwigsburgu Thomas Will.

Podle Willa je otevřených 12 řízení spjatých s působením dozorců v Sachsenhausen (na snímku), šest v Buchenwaldu, po dvou ve Stutthofu a Mauthausenu a jedno se týká Ravensbrücku.

Ve čtvrtek 17. října 2019 u zemského soudu v Hamburku začal proces s bývalým příslušníkem SS Brunem D. Třiadevadesátiletý muž je obžalovaný z nápomoci k vraždám 5230 lidí, zejména Židů, v koncentračním táboře Stutthof na severu dnešního Polska. Proces doprovází velký zájem médií, mimo jiné i proto, že vzhledem k věku někdejších nacistů zřejmě půjde o jeden z posledních soudů svého druhu. Proces je plánován do prosince.

Obžalovanému, který ve Stutthofu působil jako dozorce, v době činů, ze kterých se zodpovídá, bylo 17 let, jeho případ tak rozplétá soud pro mladistvé. K soudu se dostavil na kolečkovém křesle a obličej si zakrýval červenými deskami, napsal portál deníku Die Welt.

Podle státního zastupitelství byl dozorce v koncentračním táboře Stutthof nedaleko Gdaňsku nasazen od srpna 1944 do dubna následujícího roku a při plnění svých povinností „usnadnil zákeřné a příšerné usmrcování zejména židovských vězňů“. Vyučený pekař nepopírá, že v koncentračním táboře působil, ale odmítá vinu.

„Chceme ještě vyšetřovat, pokud možno co nejvíce pachatelů,“ řekl Will. Naléhavě nutné je podle něj stíhání za vraždy. Věková hranice pro vyšetřování podezřelých přitom neexistuje. „Pokud dostaneme konkrétní indicii na stále ještě žijícího člověka staršího 100 let, povedeme předběžná vyšetřování i proti němu,“ řekl zástupce šéfa centrály pro objasňování nacistických zločinů.


Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP