Vyšla Sbírka zákonů s výsledky obecních voleb a jmény zvolených senátorů

Výsledky voleb do zastupitelstev obcí, které se konaly o víkendu, byly dnes, 27. září 2022, vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Současně se v ní objevily výsledky prvního kola senátních voleb ze tří obvodů, kde si lidé vybrali člena horní komory už v prvním kole. Od středy 28. září do pátku 7. října se pak lidé budou moci obrátit na správní soudy se stížnostmi na průběh voleb či zpochybnit zvolení některého z kandidátů.

 

Stížnosti týkající se komunálních voleb je třeba směřovat krajským správním soudům, podání k senátním volbám bude přijímat Nejvyšší správní soud. V případě 24 senátních obvodů, kde se o senátorovi rozhodne až ve druhém kole koncem tohoto týdne, bude tato možnost pravděpodobně od 5. do 14. října.

Náměstek ministra připustil, že soudní dohru budou mít opět obecní volby v Moldavě na Teplicku, kam se podle starostky Lenky Novákové od začátku roku přistěhovaly desítky lidí s cílem hlasovat pro konkrétní uskupení. Obec vyškrtla ze voličských seznamů 23 lidí, kteří se k pobytu přihlásili tento měsíc v budově firmy, v níž figuruje zástupce SPD, které volby vyhrálo. Hlasovat jim ale bylo umožněno, neboť obec na vyškrtnutí neměla oprávnění. Stížnost na účelové stěhování voličů chystají podle serveru iROZHLAS dvě opoziční uskupení. Krajský soud v Ústí nad Labem v minulosti obdobným stížnostem nevyhověl.

Obecní volby se uskutečnily i v obci Želízy na Mělnicku, kde těsně před volbami dva ze šesti kandidátů odstoupili, a pětičlenné zastupitelstvo je tak neúplné. V obci tak budou podle Vokáče nové volby zřejmě v lednu společně s 11 obcemi, kde se dostatek kandidátů nepřihlásil v řádné lhůtě.

Komunální volby jako obvykle vyhráli nezávislí kandidáti a jejich různá místní sdružení, neboť strany o radnice v menších obcích neusilují. Nezávislí kandidáti letos obsadili 47 732 křesel, o 3367 více než v obecních volbách před čtyřmi lety.

Ze stran si prvenství přes ztrátu čtyř stovek mandátů udrželi lidovci s 3252 křesly, na druhém místě ODS se ziskem 2294 zastupitelů vystřídala starostovská hnutí STAN a SLK, která obhájila dohromady 1950 mandátů a z vládních stran utrpěla největší ztrátu. Největší porážku ale utrpěly ČSSD a KSČM. Těžily z toho hnutí ANO a hlavně SPD, která počet zastupitelů ztrojnásobila na zhruba 500. Hnutí Andreje Babiše si polepšilo o 64 křesel a skončilo čtvrté se ziskem 1748 zastupitelů.

Nejmladší zastupitelstvo s průměrným věkem 24,2 roku zvolili podle statistiků lidé v obci Křídlůvky na Znojemsku, obcí s nejvyšším průměrným věkem zvolených zastupitelů jsou Všepadly na Domažlicku (71,5 let). Čistě ženské zastupitelstvo mají v obcích Počepice na Příbramsku, Biřkov na Klatovsku, Jestřabí v Krkonoších na Semilsku a Okarec na Třebíčsku, pouze muže má v zastupitelstvu 423 obcí.

V senátních volbách už v prvním kole mandát obhájili místopředseda Senátu Jiří Růžička a Ladislav Václavec, nově ho získal Petr Fiala. Ve zbývajících 24 obvodech se uskuteční finálové duely.

K prvnímu kolu senátních voleb přišlo 42,65 procenta voličů, k obecním 46,07 procenta. Nejvyšší volební účast byla v obci Kyje na Jičínsku (98,28 procenta), nejnižší v obci Sklené na Svitavsku (17,68 procenta).

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP