Ústavní soud příští týden oznámí, jak rozhodl o novele pandemického zákona

Ústavní soud (ÚS) v úterý 20. září oznámí, jak rozhodl o návrhu opozičních hnutí ANO a SPD na zrušení části pandemického zákona. Novela dala úřadům pravomoc nařídit testování na covid-19 prakticky všech skupin lidí, kteří pracují nebo chodí do školy, a to včetně předškoláků. Dále upřesňuje či rozšiřuje některé nástroje v boji proti pandemii. Sněmovní opozice kritizovala především proceduru přijetí zákona. Termín vyhlášení nálezu, který připravoval soudce zpravodaj JUDr. Jaromír Jirsa, je zveřejněn na webu ÚS.

 

Poslanecká sněmovna schvalovala novelu zákona v souvislosti se senátním vetem dvakrát. V obou případech pro novelu hlasovali poslanci koaličních stran, opoziční poslanci ji nepodpořili. Předlohu 21. února podepsal prezident republiky Miloš Zeman.

Schvalování ve sněmovně provázely dlouhé obstrukce a pochybnosti o proceduře přijetí, zejména projednávání ve stavu legislativní nouze.

„Smyslem stavu legislativní nouze je zabránění nevratným nebo obtížně nahraditelným škodám na základních zájmech lidí i státu. Pakliže předseda vlády i ministr zdravotnictví fakticky zákon pro řešení epidemické situace nevyužívají a mají jej jen jako pojistku, je popřen důvod pro stav legislativní nouze,“ stojí v návrhu opozičních poslanců.

„Zákon na pouhé zákonné úrovni obsahuje razantní možnosti zásahu do základních práv lidí, fakticky se blížící nouzovému stavu. Nemá ale ústavní oporu. To vše jsou důvody, pro které je vhodné, aby ÚS rozhodl o návrhu přednostně,“ stálo v závěru opozičního návrhu.

Rozhodnutí nakonec přichází po půl roce od podání návrhu. Ústavní právníci už dříve uvedli, že postup vládní koalice novelu při případném soudním přezkumu nejspíš neohrozí.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP