Resort spravedlnosti má mít na výdaje 34,5 miliardy Kč, více než letos

Ministerstvo spravedlnosti by mohlo mít v příštím roce k dispozici na výdaje zhruba 34,5 miliardy korun, což je přibližně o 2,5 miliardy více než letos. Počítá s tím první návrh státního rozpočtu připravený Ministerstvem financí. Pracovní návrh, který počátkem června projednala vláda, vyčíslil výdaje na 33,2 miliardy korun.

 

Aktuální návrh počítá s tím, že na platy bude mít Ministerstvo spravedlnosti zhruba 18,8 miliardy korun, a to celkem pro 25 549 zaměstnanců. Oproti pracovnímu návrhu částka vzrostla zhruba o 800 milionů korun.

Ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. a vedoucí představitelé soudů se v červenci shodli na tom, že platy soudců nebudou příští rok zmrazeny. Ministr souhlasil také s tím, že je nutné posílit a lépe odměnit odborný aparát soudů. Více administrativních pracovníků podle něj potřebují zejména nejzatíženější úseky, kde se dá v následujícím období očekávat nárůst agendy – například v insolvenční agendě. Podle Soudcovské unie nyní dostávají administrativní pracovníci na soudech měsíčně o 10 000 korun méně než na obdobných pozicích ve státní správě. Úřad také soudům přislíbil více peněz kvůli nárůstu cen energií a také na znalce a tlumočníky, kterým má vzrůst znalečné a tlumočné.

Ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že schodek státního rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard Kč. Návrh počítá s příjmy 1,749 bilionu Kč a výdaji 2,019 bilionu Kč. Proti vládou schválené novele rozpočtu na letošní rok je deficit nižší o 60 miliard korun.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP