Člen redakční rady BA JUDr. Mazanec je rok ve funkci předsedy NSS

Je to přesně rok, kdy JUDr. Michal Mazanec, který je dlouholetým členem redakční rady médií ČAK, nahradil v čele Nejvyššího správního soudu JUDr. Josefa Baxu. Podle hodnocení odborníků je jeho roční působení kontinuální a nepřineslo žádnou revoluční změnu. Předseda Mazanec pokračuje v nastoleném kurzu se spíše drobnými změnami k lepšímu, jež vycházejí z jeho dosavadních zkušeností.

JUDr. Michal Mazanec byl v letech 2003 až 2018 místopředsedou soudu, v čele NSS může být do sedmdesátky, tedy ještě dva roky.

Loňská výměna v čele NSS podle jeho bývalého předsedy JUDr. Josefa Baxy nepřerušila kontinuitu a neznamenala zásadní zvrat ani v personálním složení, ani v organizačním uspořádání soudu. „Jen v posledním roce zaznamenáváme vyšší úbytek počtu soudců převážně z důvodu dosaženého věku. Doplňování uvolněných míst je obtížné, děje se pomalu a v kombinaci s přetížením soudu situaci dále zhoršuje,“ sdělil Baxa.

„Nový předseda je v zásadě mužem na správném místě, který se snaží posouvat rozumné věci dopředu,“ uvedl brněnský právní pedagog a publicista Petr Kolman. Justice má být rozvážná, důsledná a přesná, což je poslání, které Mazanec jako předseda naplňuje, míní Kolman.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl se domnívá, že rok je příliš krátká doba na to, aby se dala posoudit judikatura či posun v rozhodování prakticky nezměněných senátů. „Pan předseda Michal Mazanec jako ‚otec správního soudnictví‘ je nepochybně erudovaným soudcem i předsedou, který se věnuje pouze práci v a pro NSS, bez jiných ambicí. Obecně předpokládám, že pokud k nějakým změnám došlo, určitě nikoliv k horšímu,“ uvedl Antl.

Bulletin advokacie byl jedním z mála periodik, kterému JUDr. Mazanec poskytl bezprostředně po nástupu do funkce rozhovor. Připomenout si jej můžete v jeho on-line verzi ZDE.

Zdroj: ČTK + red AD

Go to TOP